ІПБ АЕС запатентував спосіб визначення оптимальних характеристик контейнера для високоактивних відходів

18.04.2023

 Інститут проблем безпеки атомних електростанцій НАН України отримав Патент на корисну модель «Спосіб визначення оптимальних характеристик завантаження контейнера для високоактивних відходів», зареєстровану в Українському національному офісі інтелектуальної власності та інновацій.

Корисна модель дозволяє визначати оптимальні характеристики завантаження захисного контейнера для довготривалого зберігання високоактивних відходів, що утворюються внаслідок запроєктних аварій на підприємствах з радіаційно-ядерними технологіями, зокрема на АЕС, - повідомляє ІПБ АЕС.
Окрім прикладного використання для ВАВ з енергоблоку №4 ЧАЕС, ця корисна модель, на думку її авторів, може бути використана при проєктуванні контролю оптимального завантаження контейнерів на підприємствах, пов’язаних з поводженням і зберіганням ВАВ, на системі радіаційного контролю завантаження.
Як стверджує ІПБ АЕС, корисна модель пройшла успішну апробацію при виконанні науково-дослідної роботи «Науково-технічний супровід на етапі введення в експлуатацію промислового комплексу з переробки твердих радіоактивних відходів».
Нагадаємо, у 2020 році ІПБ АЕС виконав проєкт «Розробка моделі контейнеру для тимчасового зберігання високоактивних відходів, утворених в результаті тяжкої аварії на АЕС».

РАВ і ВЯП