Литва пропонує компромісний варіант санкцій проти "Росатома". Але Угорщина і його навряд чи підтримає

04.04.2023
У березні Литва запропонувала ЄС варіант санкцій проти російської ядерної енергетики, який передбачає винятки для Угорщини. Як передає агентство Reuters, також пропонується дворічний перехідний період для поетапної відмови від існуючих контрактів у державах Євросоюзу.
"Запропоновано запровадити індивідуальні обмежувальні заходи для "Росатома"... Крім того, доцільно запровадити послаблення, на підставі якого операції, контракти або інші угоди, укладені з "Росатомом", можуть продовжувати виконуватися протягом фіксованого періоду, що дозволить державам-членам Європейського Союзу завершити виконання цих контрактів або інших угод", - йдеться в політичній пропозиції від 17 березня, яка наразі не була оприлюднена.
В цілому санкції, які запропонувала Литва, мають на меті заборонити нові інвестиції в російський сектор цивільної ядерної енергетики, не дозволити укладати нові угоди про співпрацю з "Росатомом" і припинити імпорт збагаченого урану з росії, з винятками для Франції та інших країн, які мають чинні контракти з рф.

Нагадаємо, Угорщина неодноразово заявляла, що накладе вето на будь-які санкції Європейського Союзу проти росії, які стосуються ядерної енергетики. Тиждень тому міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто у своєму Facebook повідомив, що мав півгодинну розмову з енергетичним віце-прем'єром рф Новаком щодо співпраці із рф, і констатував що його уряд буде і надалі перешкоджати всіляким санкціям проти росії у ядерному секторі. 

Нове будівництво