Польща відкрита до ядерної співпраці із Україною. Результати конференції - NucNet

29.03.2023
Фото: Westinghouse
Польща може співпрацювати з Україною в питаннях експлуатації атомних електростанцій та побудови промислового ланцюжка поставок для ядерного сектору. Про це заявила Йоанна Шостек, представник польської ядерної проектної компанії Polskie Elektrownie Jądrowe (PEJ), в інтерв'ю сайту NucNet. За її словами, конференція, яка відбулася на початку цього місяця в польській столиці Варшаві, стала "першим кроком на шляху" до можливої співпраці та обміну досвідом між Польщею та Україною.
За даними галузевого сайту  NucNet, у конференції взяли участь представники польського та українського ядерних секторів, включаючи державні компанії PEJ та "Енергоатом", національні регулятори та урядовці.
Пані Шостек зазначила, що Київ і Варшава відкриті до створення синергії та обміну досвідом у зв'язку із запропонованим розгортанням реакторних установок з водою під тиском AP1000 виробництва Westinghouse та використанням палива, що постачається американською компанією.
Як відомо, у листопаді 2022 року Польща оголосила, що обрала Westinghouse для будівництва своєї першої атомної електростанції з трьома енергоблоками в Поморському воєводстві на півночі країни. Загалом планується звести 9 000 МВт потужності до середини 2040-х років, нагадує NucNet.

Нагадаємо, у січні очільники державних регуляторів України та Республіки Польща обговорили допомогу Польщі у створенні в Україні незалежної автоматизованої системи радіаційного моніторингу, яка у Польщі вже успішно функціонує, надаючи регулюючому органу необхідні дані щодо радіаційного стану на території країни. 

Компанії