Ґроссі після ЗАЕС готується знов відвідати Москву

29.03.2023
Фото: t.me/printerfort
Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Ґроссі, який сьогодні разом із новими членами місії прибув на Запорізьку атомну електростанцію повідомив західним ЗМІ, що біля ЗАЕС відбуваються військові дії, що збільшує ймовірність ядерної аварії.
Днями енергодарські телеграм-канали повідомили про збільшення скупчення військової техніки неподалік ЗАЕС та високу ймовірність провокацій з боку російських військ. Крім того голова Нікопольської РВА Євген Євтушенко попередив, що рф може готувати провокації та обстріли Нікополя Дніпропетровської області через візит на Запорізьку АЕС команди МАГАТЕ на чолі із гендиректором. Євтушенко нагадав, що під час минулих відвідувань місії провокації були, проте, здійснювали їхні війська РФ, обстрілюючи Енергодар та прилеглі території з мінометів та ствольної артилерії. Потім окупанти били "у відповідь" по містах та селах Нікопольського району.
Тим часом Ґроссі повідомив, що працює над створенням нової коцепції "захисту ЗАЕС", яка порівняно з попереднім планом передбачає звуження зони безпеки навколо станції. "Ми розробляємо концепцію, яка розрахована на захист станції локальніше", - сказав гендиректор МАГАТЕ журналістам. "Ми вносимо деякі корективи в ті пропозиції, які виносимо на обговорення. Я впевнений, що можна було б встановити якусь форму захисту, можливо, акцентуючи увагу не стільки на ідеї зони, скільки на самому захисті: що люди повинні чи не повинні робити для захисту станції", - заявив Гроссі в інтерв'ю Reuters.
Він додав, що намагається підготувати реалістичні заходи, які схвалять усі сторони. "Я оптиміст і вважаю, що це можливо", - сказав Ґроссі.
Він також повідомив, що планує відвідати рф після візиту на окуповану ЗАЕС.

Водночас напередодні прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні уряду заявив, що важливо продовжувати тиск на росію у зв'язку з її окупацією Запорізької атомної електростанції. "Щомісяця у нас виникає ситуація, коли через російські обстріли станцію знеструмлюють. Це створює небезпеку для всього континенту. Ядерний тероризм з боку росії має дістати належну реакцію, і ми далі працюємо в цьому напрямку", – заявив він. 

Фото з телеграм-каналу Прінтер Форт:

АЕС