ДНТЦ ЯРБ обстежив музей Чорнобиля

28.03.2023
Фото: ДНТЦ ЯРБ
Фахівці Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки здійснили радіаційне обстеження приміщень Національного музею «Чорнобиль» та предметів з колекції, які свого часу були вивезені із Зони відчуження та зони безумовного (обов’язкового) відселення і передані до музею приватними особами. Про це ДНТЦ ЯРБ повідомляє на своєму сайті.
 За інформацією Центру, загалом обстежено понад пів тисячі музейних експонатів, серед яких: колекція українських народних рушників, серветок та фіранок середини ХХ ст., що були зібрані науковцями Музею під час науково-пошукової експедиції у зону відселення у 1994 та 1996 рр., церковне приладдя (ікони, стародруки, свічники, фрагмент іконостасу тощо), предмети побуту початку ХХ ст., засоби вимірювальної техніки (дозиметричне обладнання), одяг, предмети фалеристики та нумізматики, карти радіаційного забруднення тощо.

Зазначається, що у ході обстеження використовувались прилади ідентифікації радіонуклідів, вимірювання потужності амбієнтного еквіваленту дози гамма-випромінювання (ПЕД), поверхневого нефіксованого радіоактивного забруднення, густини потоку бета- та альфа- частинок та параметрів навколишнього середовища. 

Компанії