Дорогою на ЗАЕС Ґроссі знову зустрівся із Зеленським. Цього разу у Запоріжжі

27.03.2023
Фото: @rafaelmgrossi

 Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Маріано Ґроссі в ході свого чергового візиту до України зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським у Запоріжжі.

"Сьогодні в місті Запоріжжя відбувся великий обмін думками щодо захисту Запорізької АЕС та її персоналу. Я знову заявив про повну підтримку МАГАТЕ ядерних об'єктів України", - написав він сьогодні у твіттері.
Згідно з його повідомленням, Ґроссі разом із Зеленським відвідали Дніпровську ГЕС у Запоріжжі, де очільнику МАГАТЕ показали руйнування, завдані ударами російських військ.
Гендиректор МАГАТЕ наголосив, що Дніпровська ГЕС є невід'ємною частиною системи, що забезпечує ядерну безпеку ЗАЕС.
Нагадаємо, Ґроссі прибув в Україну з метою відвідання окупованої росією Запорізької атомної електростанції, аби "особисто оцінити ситуацію з ядерною безпекою на об'єкті". "Я вирішив знову відвідати Запорізьку атомну електростанцію, щоб на власні очі побачити, як розвивалася ситуація з вересня, і поспілкуватися з тими, хто працює на об'єкті в цих безпрецедентних і дуже складних обставинах. Я, як і раніше, сповнений рішучості продовжувати робити все, що в моїх силах, щоб допомогти зменшити ризик ядерної аварії під час трагічної війни в Україні", - зазначив він.
Ґроссі повідомив, що його поїздка в Україну також спрямована на забезпечення регулярної ротації експертів МАГАТЕ "після дуже складних обставин, з якими зіткнулися експерти під час попередньої ротації в лютому, яка була затримана майже на місяць". Його супроводжуватиме нова група експертів МАГАТЕ, сьома за рахунком з моменту створення Місії підтримки та сприяння на ЗАЕС.
Минулого тижня  Ґроссі заявив, що припинив переговори з Україною та рф щодо створення зони безпеки навколо ЗАЕС, наголосивши, що "надзвичайно важко буде здійснювати процес верифікації – на відстані більше ніж однієї милі від демілітаризованої зони територія буде надзвичайно мілітаризованою".

АЕС