Стартувала Об’єднана Восьма і Дев’ята нарада з розгляду виконання зобов’язань за Конвенцією про ядерну безпеку

23.03.2023
Фото: ДІЯРУ

20 березня 2023 року у штаб-квартирі МАГАТЕ розпочала свою роботу Об’єднана Восьма і Дев’ята нарада з розгляду виконання зобов’язань за Конвенцією про ядерну безпеку.

Україну на Об’єднаній нараді представляє делегація, яку очолює в.о. Голови Держатомрегулювання Олег Коріков, - повідомляє ДІЯРУ у соцмережах.

Сьогодні українська делегація представила свою Національну доповідь про виконання зобов’язань відповідно до вимог Конвенції. Презентація України включає підсумкову за 6 років інформацію щодо вжитих заходів з метою забезпечення безпеки ядерних установок.

Головний акцент зроблено на повномасштабній військовій агресії рф, окупації росією українських ядерних установок, впливів війни на ядерну та радіаційну безпеку в Україні.

Глава української делегації зазначив, що через повномасштабне вторгнення рф в нашу державу, Україна на сьогодні не в повному обсязі може виконувати положення двох статей Конвенції, а на момент проведення наради з розгляду трьох статей (№№ 9, 10, 16) про ядерну безпеку, які визначають відповідальність власника ліцензії на експлуатацію ядерної установки, пріоритетність безпеки та аварійну готовність.

Він також поінформував про наслідки окупації Чорнобильської зони відчуження та Чорнобильської АЕС. У цьому контексті він відзначив важливу роль міжнародних партнерів України, які наразі надають технічну, консультативну допомогу задля посилення можливостей українських підприємств-ліцензіатів для належного проведення своєї діяльності, функціональності українського державного ядерного регулятора.

В ході Об’єднаної наради в.о. Голови Держатомрегулювання провів зустрічі зі своїми колегами – Головою Комісії з ядерної безпеки Канади (CNSC) Руміною Вeлші, головою Органу з радіаційної та ядерної безпеки Республіки Фінляндія (STUK) Петтері Тііппана, головою Державного офісу з ядерної безпеки Чеської Республіки (SÚJB) Дани Драбовою та в.о. Президента Національного агентства з ядерної енергії Польщі (PAA) Анджеєм Гловацьким. Він наголосив на значних загрозах для ядерної та радіаційної безпеки, які виникають внаслідок здійснення російськими військовими ракетних ударів, застосування дронів-камікадзе, руйнування об’єктів енергетичної інфраструктури України.

Голові регулюючого органу Канади також було передано проект Меморандуму про взаєморозуміння щодо співробітництва між Держатомрегулювання та CNSC, та обговорено досвід Канади щодо ліцензування малих модульних реакторів.

З керівником Національного агентства з ядерної енергії Польщі обговорено підходи до передліцензійної оцінки та вибору технологій, які впроваджує Польща для реакторів BWR, - повідомило ДІЯРУ.

Крім того, керівник українського ядерного регулятора обговорив з колегами питання реалізації спільних проектів у сфері забезпечення ядерної та радіаційної безпеки. А також  подякував за технічну та консультативну допомогу, яка посилює спроможності Держатомрегулювання та сприяє відновленню радіаційного моніторингу в Україні.

Олег Коріков також зустрівся із генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Маріано Ґроссі, з яким обговорив ситуацію на ЗАЕС та наголосив, що міжнародна атомна спільнота має вжити рішучих і жорстких засобів впливу, проти країни-агресора, яка вдалася до ядерного терору.

Пропозиції України до підсумкового звіту Наради, як повідомляє ДІЯРУ, стосуються участі рф, яка продовжує здійснювати злочини на території України та вдаватися до ядерного терору, у Раді керуючих МАГАТЕ.

АЕС