НТЦ заключив договір із Інститутом ядерних досліджень на моніторинг радіаційного навантаження ХАЕС

20.03.2023
Фото: ХАЕС
Науково-технічний центр НАЕК "Енергоатом" замовив Інституту ядерних досліджень Національної академії наук України моніторинг радіаційного навантаження корпусів реакторів обох енергоблоків Хмельницької АЕС до 2025 року.
Відповідний договір з Науково-технічним центром НАЕК "Енергоатом" оприлюднено в системі Prozorro.
У рамках моніторингу буде визначено поточне (з 2023 по 2025 рік) та накопичене за весь період експлуатації радіаційне навантаження корпусів реакторів енергоблоків ХАЕС.
Відповідна методика розроблена та затверджена ІЯД у 2020 році.
Умови опромінення визначатимуться на рівні максимального радіаційного навантаження та на рівнях швів №№3 та 4, що розташовані навпроти активної зони. Розрахунки переносу нейтронів будуть виконані методом Монте-Карло. Обґрунтування достовірності результатів розрахункового визначення радіаційного навантаження корпусів реакторів буде здійснено на основі експериментальних даних через встановлені нейтронно-активаційних детекторів біля зовнішньої поверхні корпусів, - йдеться у технічній специфікації до договору.

Вартість робіт – 1,274 млн грн. Аналогічний договір НТЦ НАЕК "Енергоатом" замовив у ІЯД для Південноукраїнської АЕС за 1,2 млн грн, а також для РАЕС за 2 млн грн. 

АЕС