Американський фонд чистого майбутнього привіз на ЧАЕС дозиметричне обладнання. Втім його ще треба доукомплектувати

15.03.2023
Фото: Чорнобильська АЕС
Чорнобильська АЕС отримала дозиметричне обладнання від американського Фонду чистого майбутнього, представники якого особисто привезли його на станцію. Про це повідомляє прес-служба ЧАЕС .
Серед обладнання, яке отримали працівники Чорнобильської АЕС: зонд SmartCam для безперервного контролю повітря; 4 індивідуальні дозиметри; переносний радіометр та інші важливі для персоналу ЧАЕС пристрої.
"Основна частина нашої поставки — це система SmartCam, якє є пристроєм безперервного контролю повітря. Вона дозволяє відслідковувати радіоактивні ізотопи в повітрі, і призначена для того, щоб робітники та персонал на майданчику були в безпеці", — цитує ЧАЕС наукового радника Фонду чистого майбутнього Джейка Хеклу.
За словами начальника радіоекологічної лабораторії ЧАЕС Валентина Кислюка, надане обладнання збільшить арсенал пристроїв цеху радіаційної безпеки. Проте це іноземне обладнання потребуватиме доукомплектування та перевірки, лише після цього воно зможе перейти до роботи.
"Після пережитої окупації станція неаби як потребує поповнення парку обладнання, зокрема дозиметричного. Наші запити до благодійних фондів та організацій є дуже широкими, і ми завжди вдячні будь-якій допомозі!", — наголосив Валентин Кислюк.

ЧАЕС нагадує, що з 2016 року Фонд ініціював та проводить у Зоні відчуження та у громадах, які постраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи, низку проєктів, зокрема  "Собаки Чорнобиля" — регуляція популяції безпритульних собак на території ЧАЕС та зони відчуження шляхом стерилізації та вакцинації; проєкт допомоги дітям працівників ЧАЕС, що мають проблеми зі здоров'ям: фінансування операцій, реабілітації та медичного обладнання. Крім того Фонд допомагає пенсіонерам-ліквідаторам Чорнобильської катастрофи і проводить спільно із цехом радіаційної безпеки ЧАЕС щорічні програми навчання американських спеціалістів правилам радіаційної безпеки. 

Компанії