США готуються до санкцій проти російського урану

10.03.2023
Лідери комітетів Сенату та Палати представників представили двопартійний законопроєкт про заборону імпорту російського урану.
Про це повідомляється на сайті комітету з енергетики та природних ресурсів Сенату США.
Законопроєкт є доповненням Сенату до аналогічного проєкту закону, який був представлений минулого місяця головою комітету Палати представників з енергетики та торгівлі (E&C) Макморріс Роджерс і головою Підкомітету з комунікацій і технологій E&C Бобом Латтою.
«Кожен долар, який ми даємо росії, підтримує жорстоку війну Путіна з Україною.  Атомна промисловість США готова відмовитись від російського урану. У штаті Вайомінг є ресурси, необхідні для збільшення виробництва. Перший крок – остаточне вилучення з американського ринку всіх російських енергоресурсів, включно з ураном. Заборонивши імпорт російського урану, ми можемо ще більше позбавити ресурсів військову машину росії, допомогти відродити американське виробництво урану та підвищити нашу національну безпеку», - заявив сенатор від Республіканської партії Джон Баррассо.
«росія вторглася в Україну трохи більше року тому, і енергетична війна путіна досі не має ознак сповільнення. російське вторгнення повністю змінило спосіб купівлі та продажу природного газу та нафти в усьому світі, і потенціал для ще більших збоїв у постачанні — цього разу в нашому ланцюгу постачання ядерної енергії — лише зростає. Цей законопроєкт допоможе гарантувати, що американські атомні енергетичні компанії не будуть залежати від імпортованого з росії урану, і надішле чіткий сигнал світові, що Сполученим Штатам не потрібно покладатися на путіна», - сказав сенатор від Демократичної партії Джо Менчін.
Співавторами законопроєкту також стали демократи Мартін Хайнрік та Кріс Кунс та республіканці Джим Ріш, Синтія Ламміс та Роджер Маршалл.
«Збагачений уран є ключем до розкриття безмежного потенціалу чистої та надійної ядерної енергії. На жаль, у США не вистачає потужностей для повного виробництва збагаченого урану, і це призвело до ненадійної залежності від росії — поганого актора, який міг перекрити експорт урану до нас у будь-який момент, - сказав сенатор Ріш, додавши: - Я пишаюся тим, що працював із сенаторами Манчіном і Баррассо над законодавством щодо збільшення виробництва урану в США, зменшення залежності від росії та зменшення її домінування в глобальному ланцюжку постачання ядерного палива».
«Американці прагнуть до нових сміливих енергетичних рішень, які знижують витрати, зменшують викиди та припиняють нашу залежність від ворогів, таких як росія та Китай. Ось чому ми лідируємо в законопроєкті про усунення нашої залежності від російського збагаченого урану для ядерних реакторів США — а це наразі понад 20 % — і зміцнення нашої спроможності розвивати власні внутрішні постачання. Ми раді бачити двопартійну підтримку цих зусиль у Сенаті, і ми сподіваємося, що Конгрес зможе швидко ухвалити цей закон, щоб зменшити нашу залежність від росії та зміцнити американську енергетичну безпеку та лідерство», – сказали Роджерс і Латта.
Довідкова інформація:
15 лютого 2023 року Манчин, Баррассо та Ріш представили Закон про безпеку ядерного палива. Законопроєкт забезпечить внутрішні постачання ядерного палива для існуючих і сучасних реакторів Америки.
7 квітня 2022 року Баррассо представив Закон про паливо для ядерного майбутнього, щоб прискорити доступність виробленого в країні низькозбагаченого урану (HALEU) для передових реакторів. Він наказує Міністерству енергетики (DOE) співпрацювати з промисловістю для створення внутрішнього потенціалу збагачення HALEU. Він також наказує Міністерству енергетики зробити HALEU доступним зі своїх запасів, щоб забезпечити передові реактори паливом, яке їм необхідно, доки в США не буде доступним комерційне збагачення.

25 березня 2021 року ENR провів слухання, на яких було підкреслено можливості посилення конкурентоспроможності США в ядерній енергетиці, в тому числі шляхом пожвавлення внутрішнього ланцюга постачання ядерного палива. 

Уран і паливо