Ґроссі закликав Раду керуючих діяти, але не згадав при цьому агресію росії. Натомість Євроатом і 49 держав вимагають від МАГАТЕ, щоб росія покинула ЗАЕС

09.03.2023
Фото: Reuters

 9 березня о 3:53 ночі внаслідок ракетних обстрілів військами рф відключилась остання лінія зв’язку окупованої Запорізької АЕС з українською енергосистемою. Як повідомив вранці НАЕК «Енергоатом», ЗАЕС знеструмлена і перейшла в режим блекауту вшосте за час окупації, 5-й та 6-й енергоблоки переводяться в холодний стан, увімкнулись 18 дизель-генераторів для живлення власних потреб ЗАЕС. Пального для роботи дизель-генераторів залишається на 10 діб.

НЕК «Укренерго» повідомила, що розпочне ремонт пошкодженої в четвер обстрілами російських загарбників лінії електропередачі до окупованої Запорізької АЕС, щойно буде можливість і дозвіл військових.
«Наші ремонтники відновлювали ці лінії вже понад 10 разів. Одну з ліній росіяни пошкодили ще на початку березня, і щодня обстрілювали територію, не дозволяючи нашим бригадам виконувати ремонти», – описали ситуацію в НЕК.
При цьому «Укренерго» зазначило, що нинішня ситуація із ЗАЕС не вплине на стабільність роботи енергосистеми, оскільки вона з вересня не виробляє е/е.
Тим часом генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Ґроссі повідомив про ситуацію на ЗАЕС Раду керуючих МАГАТЕ, засідання якої триватиме у Відні до 10 березня.  
За його словами, "були задіяні всі 20 аварійних дизельних генераторів на майданчику". Наразі вісім з них забезпечують основне електропостачання об'єкту, а решта перебувають у режимі очікування. Дизельного палива на майданчику вистачить на 15 днів роботи. Два з шести блоків, які перебували у режимі гарячої зупинки, переходять у режим холодної зупинки, - додав гендиректор МАГАТЕ.
Він зазначив, що це перший випадок повного знеструмлення об'єкта з 23 листопада 2022 року.
"Запорізька АЕС знову працює на аварійних дизелях - остання лінія оборони. Це вже вшосте – я повторюю шостий раз – ЗАЕС втратила всю енергію за межами майданчика і змушена працювати в цьому аварійному режимі. Нагадаю - це найбільша атомна електростанція в Європі. Що ми робимо? Як ми можемо сидіти сьогодні вранці в цій кімнаті і дозволяти цьому відбуватися? Це не може тривати далі", - сказав Ґроссі у своєму виступі.
"Мене дивує самозаспокоєність – що ми робимо для того, щоб цього не сталося? Ми – МАГАТЕ, ми повинні дбати про ядерну безпеку. Кожного разу ми кидаємо кості. І якщо ми дозволимо цьому продовжуватися знову і знову, то одного дня наша удача вичерпається. Я закликаю всіх присутніх сьогодні в цій кімнаті та в інших місцях –  ми повинні взяти на себе зобов'язання захистити безпеку станції. І ми повинні зробити це зараз. Нам потрібні дії", - наголосив гендиректор МАГАТЕ.
Зауважимо, що у своєму емоційному виступі він жодного разу не назвав росію як агресора, чиї дії вчергове спричинили ситуацію, що вшосте склалася на ЗАЕС.
Натомість 49 держав та Євратом спрямували заяву до Ради керуючих МАГАТЕ, в якій різко заявили: "допоки на Запорізькій АЕС перебуватимуть російські військові та персонал Росатому, ризики на атомній електростанції будуть високими. Тому росія повинна негайно залишити територію Запорізької АЕС". Про цю заяву повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. На сайті Євратома заява відсутня.
"У своїй заяві країни також закликають припинити обстріл українських енергетичних об'єктів та відзначають важливість відновлення контролю Україною над усіма ядерними об'єктами в межах міжнародно визнаних кордонів. Адже лише це забезпечить їхню безпеку та захищену роботу", ‒ повідомив Шмигаль, зазначивши, що міжнародні делегації також наполягають на притягненні росії до відповідальності за неодноразове нехтування принципами ядерної безпеки.
"Вдячні нашим партнерам за практичні кроки та закликаємо до подальших санкцій. Ядерний тероризм і шантаж росії повинні бути припинені", ‒ додав Шмигаль.

АЕС