Ціна «глибокого занепокоєння» Ґроссі. Протягом року МАГАТЕ планує проведення близько 10 міжнародних конференцій та семінарів у росії

07.03.2023
Міжнародну конференцію про виклики, з якими стикаються організації технічної та наукової підтримки у підвищенні ядерної та фізичної безпеки, знов збираються провести у  російському Санкт-Петербурзі.
Про це повідомляє Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки.
"Захопивши ЗАЕС, росія знівечила поняття культури безпеки, яке роками формували кращі з атомників. У той же час представники росії продовжують брати активну участь у діяльності ядерного співтовариства", - наголошує ДНТЦ ЯРБ.
ДНТЦ ЯРБ нагадує, що захід був запланований на весну минулого року, але кілька разів переносився (у тому числі на жовтень 2022 року), але днями була озвучена наступна ймовірна дата проведення у тому ж російському місті. "І як би дивно це не було, росія продовжує брати активну участь у його плануванні. Більше того, це відбувається за сприяння та підтримки деяких міжнародних організацій", - пише ДНТЦ ЯРБ.
Зазначимо, що Конференція організовується Міжнародним агентством з атомної енергії і буде проводитися урядом російської федерації через Ростехнагляд і у співпраці з Європейською Мережею організацій з технічної безпеки (ETSON).
"Який досвід росія планує передати країнам-учасникам, якщо успішно реалізує акти ядерного тероризму на території України? Про яку ядерну та фізичну захищеність може бути мова? Взяти участь у заході такого масштабу – це легітимізувати протизаконні дії росії та визнати її державою, що зберігає свою прихильність ядерній, радіаційній безпеці та принципам МАГАТЕ, попри окупацію та обстріли ядерних об’єктів України, катування та знущання над персоналом Запорізької АЕС, розграбування та знищення Центральної аналітичної лабораторії в м. Чорнобиль", - наголошує ДНТЦ ЯРБ.
І додає: "Але, щоб переконатися у зворотному, треба поїхати не на конференцію у санкт-петербург, а у Енергодар, Бородянку, Ізюм, Харків чи Бахмут".
ДНТЦ ЯРБ нагадує, що у січні під час спільної із прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем пресконференції на запитання журналістів, чому росія досі є членом МАГАТЕ, гендиректор агентства Рафаель Маріано Ґроссі відповів, що це питання не стосується можливостей та влади гендиректора МАГАТЕ, де політичні рішення ухвалюються під час обговорення, оцінки та схвалення всіма країнами-членами організації, до яких належить і росія. Відповідно до Статуту Агентства, це дійсно так, однак, у той же час організація всіляко заохочує участь рф у своїй діяльності, - наголошує Центр.
Так, окрім конференції для регуляторів та науковців у Сакнт-Петербурзі на 13-17 березня заплановано Міжнародний семінар МАГАТЕ з проведення самооцінки з культури ядерної безпеки. Напевно, йтиметься про ту культуру безпеки, яку сповідують представники Росатому, перебуваючи на окупованому своїми військами об'єкті та сприяючи катуванням українського персоналу ЗАЕС. Не менш цинічні заходи МАГАТЕ планує і у Обнінську. Йдеться про міжнародний навчальний курс з практичної експлуатації систем фізичного захисту на ядерних установках 20-28 березня та Міжнародний курс підготовки інструкторів з фізичного захисту ядерного матеріалу та ядерних установок 17-21 квітня. У Москві 15-24 травня заплановані Треті регіональні навчання з криміналістичної експертизи доказів і слідів ядерних матеріалів на місцях радіаційних злочинів, а в Обнінську у ці ж дати Міжнародний навчальний курс зі встановлення режиму ядерної безпеки для ядерно-енергетичних програм. І так далі – ще 6 семінарів у ці ж дати в цих же містах.
Таким чином МАГАТЕ сприяє рф та викреслює Україну з числа учасників своїх конференцій і семінарів.
Але, як зауважує ДНТЦ ЯРБ, єдина ініціатива, яка могла б бути реалізованою за сприяння МАГАТЕ, це створення зони безпеки навколо ЗАЕС та виведення військ рф з майданчика атомної станції і міста Енергодар. "Однак волі у міжнародної організації не вистачило й на це. Позиціонуючи себе як міжнародна впливова організація, Агентству варто було б докласти більше зусиль для пошуку нових механізмів підтримки режимів безпеки і нерозповсюдження, оскільки наслідками агресивних дій ядерної держави може бути неконтрольованість поширення ядерних технологій і руйнація вже створених механізмів стримування", - наголошує ДНТЦ з ядерної та радіаційної безпеки.

Він зазначає, що "процес руйнації міжнародної системи стримування вже запущено разом із відмовою росії від участі у Договорі про стратегічні наступальні озброєння. Сьогодні про це відкрито говорять лідери країн-власників ядерного озброєння". І зазначає, що МАГАТЕ слід думати не про фінансові ризики, "а про скорий фінал, який за відсутності дієвих механізмів стримування, може бути трагічним для усього людства". 

Компанії