Рафаель Ґроссі стисло доповів про ситуацію в Україні Раді керуючих МАГАТЕ

06.03.2023
Фото: МАГАТЕ
З ситуації в Україні розпочав свою доповідь генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Ґросі на засіданні Ради керуючих Агентства.
Він нагадав, що "ця руйнівна війна є першою, яка ведеться на території, де розташовані об'єкти великої ядерної енергетичної програми". Ґроссі вважає, що "реакція МАГАТЕ на прохання України про допомогу була безпрецедентною як за змістом, так і за масштабом, а також швидкою, суттєвою і тривалою". МАГАТЕ забезпечило свою присутність на всіх п'яти українських атомних електростанціях і постійно інформувало світ про вплив конфлікту на ядерні об'єкти країни, - повідомив гендиректор Агентства.
"Військові дії, що тривають, та стресові умови праці на Запорізькій АЕС, спричинені війною, продовжують ставити під загрозу сім засад ядерної та фізичної безпеки на станції. За останні кілька тижнів на майданчику зросла присутність військових. Наша команда на станції повідомила про посилення військових дій поблизу об'єкту. Відкрито обговорюються наступальні та контрнаступальні дії поблизу об'єкту", - доповів Ґроссі, поставивши "просте запитання: чи чекаємо ми на ядерну надзвичайну ситуацію, перш ніж реагувати?"
Він проінформував, що "починаючи з листопада, Агентство здійснило п'ять поставок безоплатно наданого та закупленого обладнання різним організаціям в Україні, а в найближчі місяці очікується ще багато поставок".

Окремо Ґроссі повідомив, що "відповідно до Угоди про всеосяжні гарантії та Додаткового протоколу до неї, Агентство продовжує виконувати свою життєво важливу роль з верифікації гарантій в Україні, в тому числі шляхом проведення заходів на місцях. В результаті ми можемо підтвердити, що ядерний матеріал, який перебуває під гарантіями, залишається в мирній діяльності і що установки, які перебувають під гарантіями, не використовуються для незадекларованого виробництва або переробки ядерного матеріалу". 

АЕС