Відбулась ротація місії МАГАТЕ на ЗАЕС. Втретє втрачено єдину резервну лінію живлення

03.03.2023
2 березня на Запорізькій АЕС відбулася довгоочікувана ротація експертів Міжнародного агентства з атомної енергії. Про це повідомило вчора МАГАТЕ, зазначивши, що нова команда працівників МАГАТЕ прибула на ЗАЕС після перетину лінії фронту, що дозволило трьом експертам, які перебували на майданчику з початку січня, покинути Енергодар на місяць пізніше, ніж планувалося спочатку. Це 6 склад місії МАГАТЕ на ЗАЕС, що працює з 1 вересня минулого року.
Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Ґроссі подякував учасникам місії за їхню відданість ядерній безпеці та професіоналізм, а також "усім залученим сторонам за їхні конструктивні зусилля, спрямовані на те, щоб вийти з глухого кута з ротацією на ЗАЕС, який виник після збільшення військової активності в регіоні".
МАГАТЕ також повідомило, що 1 березня втретє менш ніж за тиждень була знов відключена єдина резервна лінія електропередач ЗАЕС напругою 330 кіловольт.

За інформацією Агентства, цього тижня групи експертів МАГАТЕ також проводять ротацію на трьох інших ядерних об'єктах в Україні, де Агентство встановило постійну присутність у січні: на Рівненській, Південноукраїнській та Хмельницькій АЕС. 

АЕС