МАГАТЕ понад три тижні не може провести ротацію місії на ЗАЕС. Але звертається чомусь не лише до окупантів

01.03.2023
Про роботу артилерії біля ЗАЕС та тимчасову втрату єдиної резервної лінії електропередач повідомило МАГАТЕ у черговому – 148-му оновленні з ситуації в Україні у зв'язку із війною, що розв'язала рф в Україні.
Експерти МАГАТЕ, які перебувають на ЗАЕС з початку січня, повідомили в штаб-квартиру, що у понеділок, 27 лютого, було чутно близько 20 "детонацій" неподалік ЗАЕС, котра, як вказує МАГАТЕ, знаходиться на лінії фронту в зоні активних бойових дій.
Повідомляється також, що за останні кілька тижнів "на об'єкті було посилено охорону". Ймовірно, під "охороною" МАГАТЕ має на увазі збільшення кількості російських бойовиків на українському об'єкті.
За словами команди МАГАТЕ, єдина резервна лінія електропередач 330 кВ була відключена рано вранці в суботу після звуків артилерії, потім ненадовго відновлена, але вранці того ж дня знову втратила живлення. Відключення сталося на іншому березі Дніпра. Лінія електропередач була знову підключена в неділю вдень.
У повідомленні також висловлюється занепокоєння тривалою – понад 3 тижні – затримкою ротації команди експертів МАГАТЕ, які перебувають на майданчику ЗАЕС.
При цьому у зверненні гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Ґроссі чомусь закликає "усі зацікавлені сторони до конструктивних зусиль" з організації ротації. Хоча очевидно, що ротація гальмується виключно російською стороною.  Це може бути або "толерування" російської агресії з боку гендиректора МАГАТЕ, або, не виключено, що росіяни, які використовують ЗАЕС як військову базу, шантажують Агентство.

Водночас МАГАТЕ із посиланням на Ґроссі повідомило, що рівень води у Каховському водосховищі, з якого постачається охолоджуюча воду для ЗАЕС, стабілізувався протягом останніх тижнів. 

АЕС