Цьогоріч «Енергоатом» готуватиметься до будівництва 6 реакторів AP1000 та обстежуватиме третій енергоблок ХАЕС

28.02.2023
Торги щодо підготовки до будівництва 6 реакторів АР1000 та аналізу стану справ на недобудованому енергоблоці №3 Хмельницької АЕС заплановані НАЕК "Енергоатом" на 2023 рік. Загалом на ці цілі протягом 2023 року планується витратити майже 4,5 млрд грн – йдеться в річному плані закупівель НАЕК "Енергоатом".
Так, без відкритих торгів планується замовити розробку вихідних даних по ядерному та турбінному острову для стадії "Проєкт" будівництва енергоблоків з реакторною установкою АР1000. Кожен "острів" за 45 млн грн. По турбінному острову закупівля планується у вересні, а по реакторному – у жовтні 2023 року.
Крім того, запланована розробка ТЕО для кожного з 6 реакторів АР1000: 2 на майданчику ХАЕС, по одному – на майданчиках ПАЕС та РАЕС, і ще 2 – на нових майданчиках: біля Чигирину та біля Теплодару. Очікувана вартість – 650,5 млн грн (для ХАЕС – за цю суму на 2 блоки).
На відкриті торги з особливостями мала бути винесена розробка техніко-економічного обґрунтування   будівництва енергоблоків №№5,6 ХАЕС вже у лютому ц.р. Але станом на 16:00 повідомлення на Prozorro не з'явилося. ТЕО енергоблоку № 5 з реакторною установкою АР1000 на Рівненській АЕС має бути винесено на відкриті торги з особливостями у червні, ТЕО будівництва енергоблоку № 4 на Південноукраїнській АЕС – у липні, біля Чигирину та біля Теплодару – у серпні.
Як бачимо, пріоритет – майданчик Хмельницької АЕС. Вже у березні планується виставити на відкриті торги з особливостями виконання імовірнісного аналізу сейсмічної небезпеки майданчика ХАЕС з очікуваною вартістю 15,3 млн грн. Проведення інженерних вишукувань на майданчику ХАЕС заплановано замовити за  22,5 млн грн через відкриті торги у березні. Договір з технічного аналізу добудови енергоблоку №3 Хмельницької АЕС за 19,2 млн грн мають укласти без торгів у червні, а обстеження раніше поставленого обладнання для енергоблоку № 3 ХАЕС за 33,966 млн грн  планують провести через відкриті торги з особливостями у червні.
Найдорожча ж закупівля – розробка Проєкту будівництва енергоблоків № 5,6 з АР1000 з очікуваною вартістю 1,005 млрд грн запланована на листопад, і відбудеться через відкриті торги.

Тепер про розробку Звітів з оцінки впливу на довкілля. Для будівництва енергоблоків №№ 5,6 Хмельницької АЕС закупівля запланована на лютий 2023 року (наразі оголошення відсутнє), вартість – 12 млн. Для РАЕС та розробку Звіту мають закупити у травні, для ПАЕС – у серпні, для РАЕС та майданчику біля Чигирина – у травні, для ПАЕС – у серпні. Біля Теплодару Звіт з оцінки впливу на довкілля поки не планують. 

Нове будівництво