Polskie Elektrownie Jądrowe підписали контракт з Westinghouse на передпроєктні роботи з будівництва перших трьох атомних енергоблоків у Польщі

23.02.2023
Фото: Westinghouse
Польська ядерна проєктна компанія Polskie Elektrownie Jądrowe (PEJ) вчора підписала угоду з американською компанією Westinghouse Electric про початок спільної діяльності з підготовки проєкту будівництва першої в Польщі комерційної атомної електростанції.
Хоча підписання документу було приурочено до візиту президента США Джозефа Байдена у Варшаву, це, на думку спостерігачів, перший конкретний комерційний документ з будівництва АР1000, який укладено за останні роки, і який фактично дає старт проєкту.
"Укладений договір дає можливість розпочати перші передпроєктні роботи до того, як завершиться дуже трудомісткий процес узгодження виконавчого договору. Таке рішення є результатом врахування висновків, зроблених під час реалізації інших ядерних проєктів у світі. Це дозволить зберегти темп і графік діяльності", - повідомляє PEJ.
Ця угода, яка по суті є проміжним контрактом, включає розробку детальної інвестиційної моделі, підготовку Програм оцінки безпеки та контролю якості, попередню оцінку рішень із забезпечення фізичної безпеки, а також визначення потенційних постачальників з високим ступенем локалізації.
У рамках контракту Westinghouse, серед іншого, виконає адаптацію технології AP 1000 до всіх місцевих нормативних актів, розробить правила стратегії закупівель, за якими будуть визначені потенційні постачальники. Підписана угода також передбачає підготовку правил зовнішнього фінансування проєкту, тобто його початкову оцінку вартості.
Контракт передбачає, що Westinghouse виконає загалом понад 100 000 людино-годин для розробки проєкту будівництва трьох реакторних установок AP1000 на майданчику Любятово-Копаліно  в Померанії.

Початок будівництва заплановано на 2026 рік, а перший блок має бути введений в експлуатацію у 2033 році. 

Нове будівництво