ČEZ зі ŠKODA JS використовують сучасні 3D-технології для АЕС. Інновація економить час і гроші

22.02.2023
Фото: ČEZ
3D-моделі технологій, включаючи сучасний метод 3D-друку, використовуються ČEZ у співпраці з ŠKODA JS як для чеських атомних електростанцій, так і для гідроенергетики. Про це повідомила пресслужба оператора чеських електростанцій та власник ŠKODA JS – Група ČEZ.
Інноваційна технологія використовується, зокрема, коли відсутній пристрій більше не виробляється, недоступний на ринку або має надто довгий термін доставки, - йдеться у повідомленні.
Так, протягом першого року використання частин 3D-виробництва сприяло скороченню часу простою та збільшенню виробництва електростанції – без шкоди для безпечного електропостачання. Всього за цей період було виготовлено на 3D-принтері 4 159 деталей як із пластику, так і з металу. "Це ще один із кроків для забезпечення енергетичної незалежності та щонайменше 60 років роботи атомних електростанцій та інших частин критичної енергетичної інфраструктури", - зазначає Група ČEZ.
Вона уточнює, що друкуються металеві деталі вагою до 600 кілограмів. Наразі компанії в основному зосереджувалися на друку пластикових або менших металевих деталей. Проте коронавірусна криза та війна в Україні частково порушили ланцюжки поставок, і енергетичні компанії були змушені в деяких випадках реагувати самотужки, щоб максимально скоротити час простою. За кілька тижнів вони змогли замінити дефектні компоненти новими деталями для обладнання, на що для стандартного виробництва знадобилися б місяці.
"Це ще один із кроків, який пов’язаний, у тому числі, зі зміцненням нашої незалежності в постачанні запчастин і планової експлуатації атомних блоків мінімум на 60 років. Завдяки 3D-технологіям ми можемо виготовляти нові, повністю ідентичні компоненти, що важливо у випадку, якщо постачальника більше немає або він більше не виробляє деталь", – пояснив Богдан Зронек, член ради директорів Групи ČEZ.
Експерти ŠKODA JS використовують три різні технології 3D-друку. Вони працюють з різними формами розплавленого матеріалу, але засоби, що використовуються для формування, відрізняються. "Вибір технології 3D-друку залежить від матеріалу та вимог до даної деталі. Потім за допомогою 3D-сканування ми готуємо дані та можемо почати друк. Ми можемо виготовити простіші деталі за кілька годин", – розказав Франтішек Крчек, генеральний директор ŠKODA JS .
ŠKODA JS має 3D-принтери для виробництва найбільших металевих деталей на своєму головному заводі в Пльзені. ŠKODA JS також розмістила менші принтери, які дозволяють задовольняти оперативні потреби, на території обох чеських атомних електростанцій – АЕС Темелін та Дуковани.
На думку експертів, 3D-принтери є вдалим доповненням до класичних верстатів з ЧПК. "Наприклад, вал завжди краще і дешевше виготовляти на верстатах. Для деталей дуже складної форми, таких як зубчасте колесо для коробки передач, краще використовувати 3D-технологію", – додав Франтішек Крчек.

ČEZ наразі використовує металеві частини, виготовлені за технологією 3D, переважно в неатомній частині електростанції, де обладнання має нижчий ступінь кваліфікації. Звісно, готові деталі проходять перевірку в лабораторії контролю матеріалів у Центрі навчання та впровадження перед розгортанням. Втім у майбутньому ŠKODA JS хоче розширити постачання 3D-деталей і для ядерної частини обладнання. 

Компанії