МАГАТЕ з'ясовує яким чином Іран отримав уран, збагачений до 84%

20.02.2023
Фото: dw.com
Міжнародне агентство з атомної енергії намагається з’ясувати, яким чином Іран накопичив уран, збагачений до 84%. Як зазначає Bloomberg, цьому показнику не вистачає лише 6% для можливості виготовлення ядерної зброї.  При цьому раніше Іран повідомляв МАГАТЕ, що його центрифуги налаштовані на збагачення урану до рівня чистоти 60%.
Зараз інспектори Агентства мають за мету визначити, чи Іран умисно виготовив матеріал, або ж концентрація була ненавмисним накопиченням у мережі труб, що з’єднують сотні центрифуг, які використовуються для розділення ізотопів. Ця інформація буде врахована у щоквартальному звіті про гарантії Ірану, який буде обговорено на засіданні Ради керівників Агентства 6 березня.
Це вже другий випадок за цей місяць, коли спостерігачі виявляють підозрілу діяльність, пов’язану зі збагаченням урану в Ірані. Високопоставлений іранський чиновник в сфері атомної енергетики заперечував, що Іран збагачував уран вище 60% чистоти «на даний момент», і відкинув цю подію як «спотворення фактів».
«Існування часток урану понад 60% не означає те саме, що збагачення вище 60%», — сказав Бехруз Камалванді, речник Організації з атомної енергії Ірану державному агентству новин Ісламської Республіки. МАГАТЕ повідомило, що обговорює з іранською стороною результати нещодавньої верифікаційної діяльності агентства та проінформує свою раду директорів у разі необхідності.

Bloomberg зазначає, що це відбувається на тлі ізоляції Ірану від Заходу та призупинення його ядерних переговорів зі світом. Країна також зіткнулася з широким засудженням за її у багатьох випадках летальне придушення масових протестів, а США та Європейський Союз посилили санкції проти Ірану через його військову підтримку війни росії проти України. 

Уран і паливо