(оновлено) До кінця року КІЕП здійснюватиме авторський нагляд за будівництвом Комплексу з переробки РАВ на ХАЕС

17.02.2023
Фото: НАЕК «Енергоатом», 2021 рік

 АТ "Київський науково-дослідний та проєктно-конструкторський інститут "Енергопроект" буде здійснювати авторський нагляд за проєктом "Будівництво комплексу по переробці радіоактивних відходів на Хмельницькій АЕС".

Термін дії угоди, що укладено із відокремленим підрозділом Енергоатома "Атомпроектінжинірінг", - до кінця поточного року. Вартість робіт – 1,7 млн грн.  
Інший договір, укладний цього тижня з КІЕП, стосується коригування ним проєктно-кошторисної документації з КПРАВ ХАЕС. Ці роботи обійдуться НАЕК "Енергоатом" дорожче  –  у 1,89 млн грн.
Крім того, Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки до кінця поточного року надасть послуги державної експертизи з ядерної та радіаційної безпеки технічної документації Комплексу, яка направляється до Державної інспекції ядерного регулювання України на розгляд та погодження. Вартість робіт - 3 млн грн.
Нагадаємо, у рамках робіт з реалізації стратегії поводження з радіоактивними відходами КІЕП спроєктував комплекси з переробки твердих радіоактивних відходів (КП РАВ) на Рівненській і Хмельницькій АЕС. До складу комплексів входять установки для вилучення РАВ з існуючих сховищ, для фрагментації та сортування, для сушіння РАВ, для спалювання твердих РАВ та радіоактивно-забруднених масел, суперпресування, цементування, дезактивації металу, а також система паспортизації РАВ.
На РАЕС комплекс введений в експлуатацію в 2018 році. Будівництво КП РАВ на Хмельницькій АЕС триває. Будівництво комплексу та монтаж устаткування було заплановано завершити у листопаді 2022 року, а початок дослідної експлуатації був запланований на травень 2023 року. 

РАВ і ВЯП