Кабмін затвердив перелік родовищ стратегічних корисних копалин. Розробляти їх можна буде через конкурс

15.02.2023
Кабінет Міністрів України затвердив перелік родовищ корисних копалин, які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки й обороноздатності держави та надаватимуться в користування шляхом проведення конкурсів на укладення угод про розподіл продукції. Таке рішення було ухвалено під час засідання уряду 14 лютого. Постанову ухвалено на виконання рішення РНБОУ, - повідомило сьогодні Міністерство економіки України.
Затверджений перелік буде переглядатись щороку та наразі містить п'ять корисних копалин: ванадієва, літієва, титанова, уранова руди та калійна сіль. Ці копалини входять до переліку критично важливих для ЄС і США, а отже є стратегічними як для України, так і для ключових партнерів. 
Загалом 26 родовищ нададуть у користування на умовах угод про розподіл продукції
"Це створить широкі можливості інвестору в реалізації проєкту, а держава отримає свою частку, яка буде використана для розвитку української економіки", – зазначив з цього приводу прем'єр.
Згідно норм Закону України "Про угоди про розподіл продукції", держава доручає інвестору проведення пошуку, розвідки та видобування корисних копалин на визначеній ділянці надр та ведення пов'язаних з угодою робіт. У свою чергу інвестор зобов'язується виконати доручені роботи своїм коштом і на свій ризик із наступною компенсацією витрат й отриманням плати (винагороди) у вигляді частини прибуткової продукції.

Нагадаємо, 23 липня 2021 року Президент підписав указ, який вводить у дію рішення РНБО щодо стимулювання розвідки, видобутку та збагачення корисних копалин, які мають стратегічне значення для економіки й обороноздатності України. Йшлося про 37 видів корисних копалин, зокрема – уранову, цирконієву, літієву, скандієву, стронцієву, телурову, титанову, цезієву руду та інші. 

Уран і паливо