ЄС не готовий до санкцій проти «Росатома». Але і Україна «довго запрягала»

13.02.2023
Європейський Союз навряд чи ухвалить рішення про запровадження санкцій проти російської держкомпанії "Росатом", незважаючи на заклики уряду України. Одразу кілька країн блоку виступили проти цього рішення.
Про це пише сьогодні агентство Bloomberg. Хоча агентство не називає держави, які виступили проти заходів щодо "Росатома", ми знаємо про публічні виступи проти санкцій Угорщини, яка продовжує будувати з рф АЕС Пакш та Болгарії, яка наприкінці минулого року підписала з Westinghouse та Framatom угоду про поставки ядерного палива.
Втім, нові обмеження включатимуть заборони на експорт низки продуктів, технологій і компонентів, які були виявлені в російській зброї, котру агресор використовує під час війни в Україні.
Європейська комісія також планує запропонувати експортні заходи, спрямовані на важкі транспортні засоби, включаючи вантажівки та машини, які зазвичай використовуються в лісовому та сільськогосподарському секторах рф. Крім того, можливі обмеження на імпорт російської гуми та асфальту.
Ще Єврокомісія розглядає можливість запропонувати санкції проти інших банків. Проте деякі країни-члени євроблоку виступають і проти цього кроку, - пише Bloomberg.

Як відомо, минулого тижня президент Зеленський ввів в дію два рішення РНБО про санкції – проти 200 підприємств російської галузі та проти 200 персоналій, які підготувала СБУ. В останнє рішення не увійшов колишній в.о. президента "Енергоатом" Микита Константінов, який у 2014 році втік в рф, де працює заступником генерального директора - директором з розвитку бізнесу "Росенергоатома". Водночас, єдиним українцем, хто потрапив до санкційного списку є призначений окупантами "гендиректором" ЗАЕС Юрій Чернічук. 

Компанії