Міндовкілля натякнуло французьскому послу на фінансову допомогу на обстеження «Укриття»

09.02.2023
Фото: Міндовкілля
Для обстеження нестабільних конструкцій об'єкта «Укриття» на Чорнобильській АЕС необхідно 1 млн євро. Ці кошти Міндовкілля розраховує отримати в якості підтримки від французьких партнерів, - повідомило Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.
Про це йшлося в ході візиту на ЧАЕС посла Франції в Україні Етьєна де Понсена, якого супроводжував заступник міністра Олександр Краснолуцький.
«Під час розмови з Етьєном де Понсеном Олександр Краснолуцький акцентував, що Чорнобильська зона потребує не тільки відновлення, а й розв'язання нагальних проблем, з якими Україна не може самостійно впоратися через війну», - йдеться у повідомленні.
Як повідомила пресслужба Чорнобильської АЕС, у супроводі виконуючого обов'язки генерального директора ЧАЕС Валерія Сейди пан де Понсен побував під аркою нового безпечного конфайнмента, яку було спроєктовано та збудовано консорціумом Novarka, який складався з двох інженерних гігантів Франції — компаній Vinci Construction Grand Projects та Bouygues Travaux Publics.

У рамках візиту посол Франції також відвідав нове сховище відпрацьованого ядерного палива ЧАЕС, яке зведено американською компанією Holtec International та захисну споруду під адміністративним корпусом станції — місце, де перебували полонені нацгвардійці під час окупації Чорнобильської АЕС військами росії. 

Зняття з експлуатації