Умисне скидання окупантами води на Каховській ГЕС вимагає міжнародного втручання та тиску

08.02.2023
Неконтрольоване скидання води російськими загарбниками на Каховській ГЕС призводить до стрімкого зниження води в Каховському водосховищі та загрожує безпеці окупованої ними Запорізької АЕС. Про це йшлося на позачерговому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під головуванням прем'єр-міністра Дениса Шмигаля.
"Значне зниження рівня води в Каховському водосховищі негативно впливає на технічні процеси на ЗАЕС. Рівень 13,2 м мінімальний для забору води до охолоджувального резервуару. У разі зупинки водопостачання почнуться проблеми з охолодженням реакторів, а це призведе до катастрофи", – повідомив на засіданні перший заступник начальника Запорізької ОВА Геннадій Тимченко.
За його словами, на сьогодні проблем із водозабором у верхньому б'єфі Дніпровської ГЕС немає, але рівень води у нижньому б'єфі неконтрольовано знижується.
"Через це великі населені пункти, які беруть воду з нижнього б'єфу, зокрема Енергодар, Мелітополь та Бердянськ, вже сьогодні зіткнулися з проблемою водопостачання. Наразі ці міста перебувають у тимчасовій окупації, тому вплинути на ситуацію ми не можемо", – додав Тимченко.
На засіданні акцентували, що особливо гостро питання водопостачання виникне влітку, коли природний рівень води значно знижується, а ситуація з подачею води до водоймищ-охолоджувачів реакторів на ЗАЕС, через відсутність доступу української сторони до цього об'єкта, потребує окремого регулювання за участю МАГАТЕ.
Водночас, як зазначається у пресрелізі Запорізької ОВА, згідно зі спостереженнями "Укргідроенерго", великий обсяг води, що скидається через Каховську ГЕС, пов'язаний не з її пошкодженням, а з навмисними діями російських окупантів, які відкрили шлюзи станції, побоюючись форсування Дніпра українськими військовими.
Прем'єр-міністр наголосив, що необхідно невідкладно вжити заходів для підготовки інфраструктури та обладнання до зниження рівня води, а водночас слід шукати варіантів комплексного вирішення цих проблем та альтернативні варіанти водопостачання.
У зв'язку з цим прем'єр-міністр доручив підготувати для президента України інформаційні матеріали щодо реальної ситуації навколо Каховської ГЕС та водосховища для надання їй публічного міжнародного розголосу.
"У цій ситуації єдиний реальний вихід із ситуації – це міжнародний тиск на окупанта, щоб змусити його закрити шлюзи і не допустити гуманітарної, екологічної та ядерної катастроф", - наголошується в повідомленні.
За результатами засідання комісії, Міненерго, "Укргідроенерго" Держводагентству рекомендовано, зокрема, забезпечити раціональне використання водних ресурсів Каховського водосховища з дотриманням встановлених режимів роботи каскаду дніпровських водосховищ.
Як повідомило 3 лютого МАГАТЕ, присутнім на майданчику ЗАЕС експертам Агентства відомо про зниження рівня води у Каховському водосховищі. "Основне водосховище, яке є частиною річки Дніпро, яке забезпечує охолоджуючою водою Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС), нещодавно зазнало зниження рівня води, що є ще одним свідченням того, як поточний конфлікт у країні впливає на життєво важливу інфраструктуру", - зазначив з цього приводу генеральний директор Рафаель Маріано Ґроссі.

"Хоча зниження рівня води не становить безпосередньої загрози ядерній та фізичній ядерній безпеці, воно може стати джерелом занепокоєння, якщо так триватиме. Це ще раз демонструє багато потенційних ризиків для цієї великої атомної станції під час війни і підкреслює, що ми ніколи не повинні заспокоюватися щодо її безпеки",  – додав гендиректор МАГАТЕ.   

АЕС