США у рамках проєкту USAID передали Україні газотурбінну мініелектростанцію. Перевезенням займався «Енергоатом»

08.02.2023
Сполучені Штати Америки передали Україні в рамках технічної допомоги газотурбінну мобільну електростанцію, яку встановили на одному з об'єктів критичної інфраструктури. Найближчим часом її мають запустити у роботу й під'єднати до енергомережі. Про це повідомила вчора пресслужба НАЕК "Енергоатом".
Газотурбінну мобільну електростанцію виробництва General Electric на територію України транспортували з аеропорту Юма (США) до аеропорту Жешув (Польща) – послугу для "Енергоатома" надало ДП "Антонов". А з Жешува вантаж доставило ТзОВ "Альтаір Карго Транс".
"Це вкрай необхідне для України обладнання від наших американських партнерів, яке допоможе збільшити генерувальні потужності енергосистеми України на 28 МВт, дасть можливість швидко відновлювати живлення АЕС щонайменше на власні потреби станцій в разі їхнього знеструмлення внаслідок ракетних чи артилерійських обстрілів, а також забезпечить об’єкти критичної інфраструктури та цивільне населення електроенергією і теплом", – сказав президент "Енергоатома" Петро Котін. При цьому він наголосив, що "28 МВт – це навіть більше, ніж маневрова потужність одного атомного енергоблока-тисячника"
Церемонія передання електростанції відбулася в присутності міністра енергетики Германа Галущенка, пані посла США Бріджит Брінк та заступниці адміністратора USAID Ізабель Коулман.
"USAID надало урядові України цю мобільну газотурбінну електростанцію американського виробництва для того, щоб сприяти постачанню електрики до осель, лікарень, шкіл і підприємств критичної інфраструктури. У той час, коли російська федерація і далі спрямовує свої удари на інфраструктурні об'єкти, це обладнання допоможе зміцнити енергобезпеку України", – заявила заступниця адміністратора USAID Ізабель Коулман.
Нагадаємо, наприкінці грудня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Україна почала розгортати мережу газотурбінних та газопоршневих мініелектростанцій. Тоді ж президент Володимир Зеленський оголосив, що Україна бере курс на децентралізацію в енергетиці. У свою чергу голова НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький заявив, що найбільша проблема енергосистеми України – це дефіцит генерувальних потужностей. Тому Україна розраховує на допомогу від Заходу у вигляді мобільних електростанцій.

Крім того, варто зазначити, що в "Енергоатомі" діє Графік реалізації заходів з обґрунтування та впровадження в експлуатацію режиму добового регулювання потужності на блоках № 2 ВП ХАЕС та № 4 ВП РАЕС (регулювання навантаження в межах 25% від номінальної потужності). А на початку лютого минулого року Південноукраїнська АЕС двома блоками почала працювати у режимі нормованого первинного регулювання частоти. Енергоблоки №№1 та 2 ПАЕС з 10 лютого 2022 року почали працювали у режимі нормованого первинного регулювання частоти. Сертифікований обсяг резерву на кожен енергоблок складав 20 мегаватів.

АЕС