російський режим хоче тримати Європу у заручниках Європу за допомогою військової окупації ЗАЕС – Кулеба

03.02.2023
Поки на Запорізькій атомній електростанції в Енергодарі залишаються російські війська та важка техніка і тривають російські провокації, загроза інцидентів залишається дуже високою. Про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив в інтерв'ю польському виданню Niezalezna.
Міністр наголосив, що єдиний спосіб відновити радіологічну безпеку Європи – це беззаперечна демілітаризація і створення стабільної зони безпеки навколо Запорізької АЕС.
"Російський режим хоче тримати в заручниках усю Європу за допомогою військової окупації ЗАЕС. Вони вважають це важелем політичного й економічного тиску, який, на їхню думку, допоможе послабити європейські позиції та диктувати європейцям свою волю. Росія хоче підірвати рішучість євроатлантичної спільноти у захисті свободи й основних цінностей. Тому в хід ідуть усі засоби, навіть найнебезпечніші, такі як загроза радіаційній безпеці", – зазначив він.
Кулеба додав, що світ розуміє небезпеку, пов'язану із захопленням ЗАЕС, і тому потрібні проактивні і жорсткі рішення, особливо у сфері санкцій.
Першим кроком, на думку міністра, має стати негайне запровадження санкцій проти російської корпорації "Росатом", яка всупереч нормам міжнародного права намагається привласнити ЗАЕС і є повноправним учасником повномасштабної агресії проти України нарівні з російськими військовослужбовцями.
Другий крок – обмеження прав та привілеїв росії в МАГАТЕ. Кулеба наголосив, що "терористам, які загрожують безпеці світу та життям мільйонів людей, немає місця на міжнародній арені, особливо в МАГАТЕ".
Третій крок – припинення співробітництва з державою-агресором у галузі атомної енергетики. Особливо з урахуванням безпосередньої участі "Росатому" у функціонуванні оборонно-промислового комплексу росії.

"Мінімум, який треба зробити негайно, – це запровадити персональні санкції щодо чиновників і посадовців "Росатому", які брали участь у втручанні в українську атомну енергетику, зокрема у незаконному захопленні та окупації ЗАЕС. Всі ці злочини мають дістати не лише оцінку, а й жорстку відповідь міжнародної спільноти", – вважає глава українського МЗС. 

АЕС