Конгресмени вимагають від DoE деталей про хакерську атаку на ядерні лабораторії

02.02.2023
Американські законодавці закликають Міністерство енергетики США оприлюднити документи, які детально описують атаку російських хакерів на американські ядерні лабораторії минулого року.
Воно зазначило, що заклику, з яким сьогодні виступили республіканські голови комітетів Палати представників з нагляду і науки, передувало повідомлення Reuters минулого місяця, що російська хакерська група Cold River влітку 2022 року атакувала Брукхейвенську (BNL), Аргонську (ANL) і Ліверморську (LLNL) національні ядерні лабораторії.
"Хоча неясно, чи була спроба успішною, викликає тривогу той факт, що вороже налаштований іноземний супротивник націлився на урядові лабораторії, які працюють над науковими дослідженнями, критично важливими для національної безпеки і конкурентоспроможності Сполучених Штатів", - заявили голова Комітету з нагляду Палати представників Джеймс Комер і голова Комітету з науки Палати представників Френк Лукас у спільній заяві, поширеній для журналістів.
Міністерство енергетики, яке відповідає за американські ядерні лабораторії, заявило, що "не знайшло жодних доказів того, що інформація була скомпрометована".
Раніше стверджувалося, що угруповання Cold River активізувалося після початку повномасштабного вторгнення росії до України та працює проти країн антипутінської коаліції. Минулого тижня британська влада оприлюднила попередження, у якому  звинуватила групу в тому, що вона стоїть за масштабною і триваючою шпигунською кампанією, яка вразила цілі в уряді, політиці, академічних колах, обороні, журналістиці та серед активістів.

Нагадаємо, атака на національні лабораторії США, про яку йдеться, співпала у часі із візитом гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Ґроссі на ЗАЕС. 

Компанії