МАГАТЕ звинуватило Іран після позапланової перевірки

02.02.2023

 Міжнародне агентство з атомної енергії офіційно повідомило, що діяльність на іранському ядерному об'єкті у Фордо порушує взяті Тегераном зобов'язання. Так, в ході інспекції МАГАТЕ 21 січня, яка відбулася без попередження, на ядерному об'єкті у Фордо було виявлено незаявлену зміну у поєднанні між двома каскадами центрифуг IR-6, які збагачують уран до 60%.

У публічній заяві, яка підсумовує цю конфіденційну доповідь, МАГАТЕ заявило, що його керівник Рафаель Маріано Ґроссі «стурбований тим, що Іран вніс суттєві зміни в інформацію про проект FFEP щодо виробництва високозбагаченого урану, не повідомивши заздалегідь Агентство».
«Це суперечить зобов’язанням Ірану згідно з його Угодою про гарантії та підриває здатність Агентства скоригувати підхід до гарантій для FFEP і запровадити ефективні заходи гарантій на цьому об’єкті», - йдеться у заяві.
На тлі недільної атаки Ізраїлю на військові об'єкти Ірану це виглядає як черговий знак для США, що проблему Ірану треба негайно вирішувати. Світові ЗМІ пишуть, що цією атакою прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху підштовхує США до більш жорсткої позиції щодо Ірану. Але зусилля президента Байдена відновити угоду з Іраном щодо ядерного стримування зайшли у глухий кут.
Між тим, за інформацією Wall Street Journal, минулого тижня США та Ізраїль провели найбільші в історії спільні військові навчання, в яких взяли участь понад 7500 військовослужбовців з обох країн і відпрацювали низку сценаріїв для перевірки їхньої здатності виводити з ладу системи протиповітряної оборони і дозаправляти реактивні літаки – обидва ці елементи можуть бути ключовими для нанесення потужного військового удару по Ірану.

Уран і паливо