Біля ЗАЕС бойові дії, військової техніки окрім російської на українських АЕС нема. МАГАТЕ про події останніх днів

27.01.2023
Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії, присутні на Запорізькій атомній електростанції, повідомили вчора, що за межами станції відбулися потужні вибухи, які вказують на військові дії поблизу майданчика, розташованого на лінії фронту. Цю інформацію підтвердив представник Росатома на ЗАЕС Ренат Карчаа, зазначивши: "У цей період працювала артилерія, але на значному віддаленні". Тобто, він підтвердив, що росіяни фактично прикриваючись ЗАЕС вели обстріл – адже експерти МАГАТЕ свою заяву про вибухи поруч зі станцією не відкликали.
Як повідомив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Ґроссі, протягом останніх днів і тижнів команда МАГАТЕ з ядерної та фізичної ядерної безпеки на станції майже щодня повідомляє про такі події до штаб-квартири у Відні. 25 січня близько 10 ранку за місцевим часом пролунало вісім сильних детонацій, від яких завібрували вікна в приміщеннях ЗАЕС, а вчора їх було чутно ще більше.
Крім того, МАГАТЕ повідомило, що шість реакторів ЗАЕС залишаються зупиненими, два з них продовжують працювати в режимі "гарячого зупину", щоб постачати пару і тепло для ЗАЕС і Енергодару. Атомна електростанція також продовжує отримувати електроенергію з української мережі від останньої діючої основної зовнішньої лінії електропередач напругою 750 кіловольт (кВ), а також від однієї резервної лінії напругою 330 кВ. У разі втрати зовнішнього електропостачання всі 20 дизельних резервних генераторів готові забезпечити об'єкт електроенергією, необхідною для всього обладнання, пов'язаного з ядерною та фізичною ядерною безпекою.
Цього тижня в Брюсселі Ґроссі поінформував ЄС про створення постійних місій МАГАТЕ з ядерної безпеки на інших ядерних об'єктах України. "Зараз МАГАТЕ має постійні команди, які працюють на всіх атомних електростанціях України, а також на Чорнобильській АЕС. Вони надають технічну допомогу та консультації, оцінюють потреби станцій та звітують про свої висновки нам у Відні. Їхня присутність є важливою віхою в наших зусиллях допомогти Україні забезпечити ядерну безпеку під час цієї трагічної війни", - сказав він.
Україна поінформувала МАГАТЕ, що українські АЕС вчора знизили виробництво електроенергії внаслідок обстрілів енергетичної інфраструктури країни. Це було підтверджено групами МАГАТЕ, які перебувають на об'єктах.

З моменту прибуття на об'єкти експерти МАГАТЕ здійснюють огляд. Незважаючи на те, що на початку цього тижня з'явилися заяви про те, що на деяких об'єктах зберігається військова техніка, команди експертів не помітили нічого, що не відповідає заходам ядерної та фізичної ядерної безпеки, які можна було б очікувати на будь-якому подібному ядерному об'єкті, заявив Ґроссі. На майданчики АЕС регулярно постачаються обладнання та матеріали, і місії МАГАТЕ на Рівненській АЕС відомо про одну нещодавню поставку запасного ротора турбіни. 

АЕС