Час безпрецедентної небезпеки: 90 секунд до опівночі. Вчені-атомники зробили заяву про годинник Судного дня 2023 року

25.01.2023
Фото: Bulletin of the Atomic Scientists
Заснований у 1945 році Альбертом Ейнштейном і вченими Чиказького університету, які допомагали розробляти першу атомну зброю в рамках Манхеттенського проєкту, "Бюлетень вчених-атомників" через два роки створив "Годинник Судного дня", використовуючи образ апокаліпсису (опівночі) і сучасну ідіому ядерного вибуху (зворотний відлік до нуля), щоб передати загрози для людства і планети. Годинник Судного дня встановлюється щороку Радою з питань науки і безпеки бюлетеня за погодженням з Радою спонсорів, до якої входять 10 нобелівських лауреатів. Годинник став загальновизнаним індикатором вразливості світу до глобальної катастрофи, спричиненої техногенними технологіями.
Цього року Рада з науки та безпеки журналу Bulletin of the Atomic Scientists, яка складається з обраної групи всесвітньо визнаних лідерів, котрі спеціалізуються на ядерних ризиках, зміні клімату та проривних технологіях, перевела стрілки Годинника Судного дня вперед, значною мірою (хоча і не тільки) через зростаючу небезпеку війни в Україні. Зараз годинник стоїть на позначці 90 секунд до опівночі – найближче до глобальної катастрофи, ніж будь-коли.
Війна в Україні може вступити в другий жахливий рік, коли обидві сторони переконані, що можуть перемогти. На карту поставлено суверенітет України та ширші європейські домовленості щодо безпеки, які значною мірою тримаються з часів Другої світової війни. Крім того, війна росії проти України підняла глибокі питання про те, як держави взаємодіють, розмиваючи норми міжнародної поведінки, що лежать в основі успішного реагування на різноманітні глобальні ризики.
І найгірше те, що ледь завуальовані погрози росії застосувати ядерну зброю нагадують світові, що ескалація конфлікту – випадкова, навмисна чи прорахункова – є жахливим ризиком. Можливість того, що конфлікт може вийти з-під чийогось контролю, залишається високою, - йдеться у заяві вчених-атомників.
Нещодавні дії росії суперечать десятиліттям зобов'язань, взятих на себе Москвою. У 1994 році росія приєдналася до Сполучених Штатів і Великої Британії в Будапешті, щоб урочисто заявити, що "поважатиме незалежність і суверенітет та існуючі кордони України" і "утримуватиметься від загрози силою або її застосування проти територіальної цілісності або політичної незалежності України..." Ці запевнення були надані за умови, що Україна відмовиться від ядерної зброї на своїй території і підпише Договір про нерозповсюдження ядерної зброї – і те, і інше Україна зробила.
росія також перенесла свою війну на Чорнобильську та Запорізьку атомні електростанції, порушуючи міжнародні протоколи і ризикуючи широкомасштабним викидом радіоактивних матеріалів. Зусилля Міжнародного агентства з атомної енергії, спрямовані на забезпечення безпеки цих станцій, поки що наштовхуються на відсіч.
Оскільки війна росії проти України триває, під загрозою опинився останній договір між росією і США про ядерні озброєння. Якщо обидві сторони не відновлять переговори і не знайдуть основу для подальших скорочень, термін дії договору закінчиться в лютому 2026 року. Це призведе до скасування взаємних інспекцій, поглибить недовіру, стимулюватиме гонку ядерних озброєнь і підвищить ймовірність обміну ядерними озброєннями.
Як попередив у серпні Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, світ вступив у "час ядерної небезпеки, небаченої з часів розпалу холодної війни".
Наслідки війни не обмежуються збільшенням ядерної небезпеки; вони також підривають глобальні зусилля по боротьбі зі зміною клімату. Країни, залежні від російських нафти і газу, намагалися диверсифікувати свої поставки і постачальників, що призвело до збільшення інвестицій у видобуток природного газу саме тоді, коли такі інвестиції мали б скорочуватися.
В умовах гарячої війни та на тлі ядерних загроз нового значення набувають також неправдиві звинувачення з боку росії в тому, що Україна планує застосувати радіологічні засоби, хімічну та біологічну зброю. Безперервний потік дезінформації про лабораторії біологічної зброї в Україні викликає занепокоєння, що росія сама може думати про розгортання такої зброї, яку, на думку багатьох експертів, вона продовжує розробляти.
Фото ООН, Евана Шнайдера
Вторгнення росії в Україну збільшило ризик застосування ядерної зброї, підняло привид застосування біологічної та хімічної зброї, ускладнило реакцію світу на зміну клімату та перешкоджає міжнародним зусиллям, спрямованим на вирішення інших глобальних проблем. Вторгнення та анексія української території також порушили міжнародні норми, що може заохотити інших до дій, які кидають виклик попереднім домовленостям і загрожують стабільності.
Не існує чіткого шляху для встановлення справедливого миру, який би унеможливив майбутню агресію під загрозою ядерної зброї. Але, як мінімум, Сполучені Штати повинні тримати двері відчиненими для принципової взаємодії з Москвою, яка зменшить небезпечне зростання ядерного ризику, що його спричинила війна. Одним з елементів зменшення ризику можуть стати постійні контакти США з росією на високому рівні між військовими, щоб зменшити ймовірність прорахунків. Уряд США, його союзники по НАТО і Україна мають безліч каналів для діалогу; всі вони повинні бути вивчені. Пошук шляху до серйозних мирних переговорів може значно зменшити ризик ескалації. У цей час безпрецедентної глобальної небезпеки потрібні узгоджені дії, і кожна секунда має значення.

Про "Бюлетень вчених-атомників". Це видання є медіа-організацією, яка робить публікації на веб-сайті у вільному доступі та друкує журнал, що виходить двічі на місяць. Веб-сайт Бюлетеня, культовий Годинник Судного дня та регулярні заходи надають громадськості, політикам та науковцям інформацію, необхідну для зменшення техногенних загроз нашому існуванню. Бюлетень зосереджується на трьох основних темах: ядерні ризики, зміна клімату та проривні технології, включаючи розвиток біотехнологій. Ці теми об'єднує переконання, що оскільки люди створили ці технології, ми можемо їх контролювати. Бюлетень є незалежною, неприбутковою організацією. Він поєднує найбільш поінформовані та впливові голоси, які відстежують техногенні загрози, і доносить їхнє інноваційне мислення до глобальної аудиторії. Як зазначається у Бюлетені, "ми застосовуємо інтелектуальну строгість до розмови і не ухиляємося від тривожної правди". 

Компанії