Енергоатом планує вивозити відпрацьоване паливо на ЦСВЯП, рахує збитки від росіян на ЗАЕС та збирається на початку лютого вивести з ремонт 9-ий енергоблок

18.01.2023
НАЕК "Енергоатом" планує в поточному році почати вивозити перші партії відпрацьованого ядерного палива на ЦСВЯП. Про це повідомив президент компанії Петро Котін на брифінгу, передає Інтерфакс-Україна.
"Ми знаходимося в плановому графіку вивезення та плануємо такий вивіз. Він буде здійснений так, як це необхідно для атомних станцій. Усі питання щодо атомних станцій вирішено. Цього року вивозитимемо", – цитує президента НАЕК "Енергоатом" Петра Котіна "Інтерфакс-Україна".
Водночас Котін зазначив, що "Енегоатом" враховує всі ризики перевезення палива у зв'язку з воєнним станом у країні.
"Зараз воєнний стан, і транспортування ядерного палива територією України небезпечне. Ми враховуємо ще цей додатковий фактор і вивозитимемо як треба, щоб було безпечно. Нам необхідно буде вивозити, і ми робимо все, щоб забезпечити безпечне вивезення", – наголосив Котін.
Крім того на брифінгу було повідомлено, що НАЕК "Енергоатом" планує на початку лютого вивести з ремонту дев’ятий енергоблок АЕС, з тих, що знаходяться на підконтрольній Україні території. Він знаходиться у плановому ремонті з початку січня.
"Зараз ми прискореними темпами перевантажуємо паливо на одному з 9-ти енергоблоків, що знаходяться на підконтрольній Україні, щоб якнайшвидше підключити його до енергосистеми. І це буде фактично на початок лютого", – сказав Котін.
За його словами, решта 8 блоків АЕС зараз працюють на максимально можливій потужності.
НАЕК "Енергоатом" також оцінив збитки, завдані Запорізькій атомній станції за час російської окупації з 4 березня минулого року. За його обрахунками, ця сума становить приблизно 40 млрд грн.
"Збитки, завдані ЗАЕС російськими загарбниками, обчислюються у понад 40 млрд гр. На інших станціях також підраховуються ці збитки. Наслідки обстрілів, знеструмлення станцій - ми все це враховуємо, щоб потім виставити рахунок рф", - зазначив Котін.
Нагадаємо, на початок листопада ця цифр становила 28 млрд грн.
Водночас Котін наголосив, що дії окупантів негативно позначаються і на інших атомних електростанціях, зокрема на Південноукраїнській АЕС.
"Дуже погана ситуація у нас була саме тут, на ПАЕС, коли знеструмлення призвело до пошкодження валу турбогенератора, підшипника і фактично там був потрібний дуже важкий ремонт. Такого ремонту ніхто ніколи не робив, тим більше за короткий термін. Наші люди зробили за три тижні. Не хочу вдаватися до деталей, але вони зробили неможливе", – описав ситуацію Котін.

При цьому він зазначив, що "Енергоатом" намагається максимально скоротити ремонти, щоб якнайшвидше підключати генерацію до енергосистеми. 

РАВ і ВЯП