На відновлення роботи ЗАЕС після деокупації знадобиться щонайменше два місяці - Енергоатом

18.01.2023
Фото: НАЕК
Після звільнення Запорізької АЕС та її міста-супутника Енергодару українським спецпризначенцям знадобиться мінімум два місяці для знешкодження всіх вибухових пристроїв. Про це повідомляє НАЕК "Енергоатом", підкреслюючи, що окупанти цілеспрямовано перетворюють найбільшу в Європі АЕС на військову базу, мінуючи все навколо.
Цей час також необхідний для проведення атомниками перевірки стану обладнання і споруд атомної станції та прилеглої території.
Через простій ЗАЕС відбувається постійна поступова деградація систем і обладнання, оскільки не дотримується необхідний температурний режим їх роботи, а блоки перебувають у холодному неробочому стані, - зазначає оператор АЕС.
Ця заява виглядає як відповідь на виступ міністра енергетики в ефірі "Суспільного", де він сказав: "Ситуація складна, і це зазначають експерти з МАГАТЕ. Є позиція про те, що потрібно, щоб хоч кілька блоків працювало, вони доводили цю позицію до росіян".
Тим часом Рафаель Маріано Ґроссі, який зараз перебуває в Україні, зазначив: "Розташована на лінії фронту, захисна зона для Запорізької АЕС необхідна як ніколи. Я не втрачаю надії, що її буде узгоджено та реалізовано найближчим часом, хоча я, звісно, волів би досягти швидшого прогресу в реалізації цього плану. Я прагну досягти суттєвого прогресу під час зустрічей з українським урядом, які відбудуться цього тижня в Києві. Я також буду наполегливо продовжувати свої паралельні консультації з російською федерацією".
За інформацією МАГАТЕ, у понеділок єдину резервну лінію ЗАЕС у 330 кіловольт (кВ), яка неодноразово відключалася протягом останніх тижнів, було відключено на кілька годин для проведення технічного обслуговування. Зараз вона знову підключена. Станція, на якій зупинено шість реакторів, продовжує отримувати електроенергію для забезпечення ядерної та фізичної ядерної безпеки від останньої діючої лінії електропередач 750 кВ, що залишилася на майданчику. За словами генерального директора Ґроссі, загальна ситуація з ядерною безпекою на АЕС залишається нестабільною.
Минулого тижня Ґроссі вчергове висловив серйозну стурбованість тиском, з яким стикається персонал ЗАЕС, з потенційними наслідками для ядерної та фізичної безпеки.
"Скорочення штату ЗАЕС у поєднанні з психологічним стресом через триваючий військовий конфлікт і відсутність членів сімей, які покинули зону, створили безпрецедентну ситуацію, яку не повинен терпіти жоден співробітник АЕС", - сказав він.
Працівників ЗАЕС також продовжують переконувати підписати нові трудові контракти з російською державною компанією "Росатом", в той час як національний український оператор "Енергоатом" закликає їх не робити цього.

Разом з тим команду ISAMZ поінформували, що, незважаючи на всі виклики, ЗАЕС все ще має достатній оперативний персонал для підтримки безпечної експлуатації всіх енергоблоків на поточному рівні функціонування станції. Хто саме поінформував не зазначається. 

АЕС