Героїзм та хоробрість персоналу Запорізької АЕС визнані світом – номінація з контролю над озброєнням

13.01.2023
Фото: НАЕК "Енергоатом"
Український персонал Запорізької атомної електростанції став переможцем у номінації «Людина року з контролю над озброєнням»-2022 (Arms Control Person(s) of the Year). Цей результат онлайн-голосування, яке залучило понад 3500 учасників із майже 80 країн, оприлюднила сьогодні Асоціація контролю над озброєннями. Онлайн-голосування тривало з 8 грудня 2022 року до 12 січня 2023 року. Список із десяти кандидатів висунула Асоціація контролю над озброєннями.
Працівники ЗАЕС були номіновані за героїчні зусилля з дотримання ядерної та фізичної безпеки на атомній електростанції у найсуворіших умовах, спричинених незаконною російською військовою окупацією та постійними обстрілами ядерного об’єкта.
«Незаконна та безпрецедентна окупація Запорізької атомної електростанції росією створила неприпустиму ситуацію з ядерною та фізичною безпекою. Попри переслідування та погрози з боку російських військ, український персонал продовжував експлуатувати станцію та запобігати ядерній кризі», – зазначила Келсі Девенпорт, директор з політики нерозповсюдження Асоціації контролю над озброєннями.

«Міжнародне співтовариство в боргу перед героїзмом і хоробрістю особового складу Запорізької АЕС, але ця жахлива ситуація має припинитися», – сказала пані Девенпорт, наголосивши на необхідності повернення контролю над ЗАЕС Україні та посилення відповідальності за напад на цивільну ядерну інфраструктуру. 

АЕС