Про ситуацію на ЗАЕС. 1 500 працівників ЗАЕС не пускають на станцію через відмову від паспортів рф та контракту з «Росатомом» – Генштаб

11.01.2023
Окупанти вирішили забрати перепустки у 1500 працівників станції – вони не мають доступу на підприємство. Про це йдеться в оперативному зведенні Генерального штабу Збройних сил України.
Російські окупаційні війська здійснюють моральний та фізичний тиск на населення тимчасово окупованих та зайнятих територій. Так, майже 1500 працівників Запорізької АЕС, які відмовилися отримувати російські паспорти та підписувати договір з «Росатомом», позбавлені перепусток та доступу на підприємство, - йдеться у зведенні.
Зазначається також, що тепер загарбники шукають нових працівників для АЕС на території рф та готують житловий фонд для майбутніх працівників шляхом «націоналізації» квартир місцевих жителів, які виїхали.

Тим часом на вчорашньому брифінгу в.о. голови Державної інспекції ядерного регулювання Олег Коріков заявив, що за період окупації відбулася значна деградація ядерної та радіаційної безпеки на ЗАЕС. Він нагадав, що на станції перебувають військові та представники «Росатома», які втручаються в технологічний процес управління АЕС. «Перебування російських військових, зброї, вибухівки, вибухової техніки на АЕС не має нічого спільного з дотриманням ядерної безпеки. Фактично окупанти перетворили АЕС на військову базу», – додав Коріков. 

АЕС