ДТЕК отримав трансформатор з АЕС Темелін. Як ČEZ допомагає відновити енергетичну інфраструктуру України

10.01.2023
Фото: ČEZ
ČEZ передає понад тридцять важливих енергетичних установок своєму енергетичному партнеру, групі ДТЕК в Україні. Більшість обладнання надходить з ТЕС, а минулого тижня Україна отримала вантаж з АЕС Темелін.
Це – трансформатор з АЕС Темелін, який використовується для перетворення поточної напруги з 6 кВ на 400 В. Наразі Темелін має два подібних трансформатора. Третій не використовувався, тому керівництво вирішило передати його українській енергетичній компанії ДТЕК. Про це компанія повідомила напередодні нового року.
"Це не використовуваний, але повністю працездатний пристрій. Ми звикли максимально допомагати один одному в енергетичній сфері", - зазначив Богдан Зронек, директор Департаменту ядерної енергетики та член Ради директорів ČEZ.

Всього ČEZ направить 13 вантажівок з енергетичною підтримкою, як зі стандартними напівпричепами, так і з цистернами у разі перевезення трансформаторної олії. Україна отримає вимикачі, роз'єднувачі, блискавковідводи, трансформатори і навіть трансформаторну олію. Більшість поставок – це обладнання, яке було виведене з експлуатації у зв'язку зі стратегією декарбонізації ČEZ і наразі не використовується або знаходиться на складах. 

Компанії