Позиція США: росія мусить передати ЗАЕС Україні – Нед Прайс

06.01.2023

 Зовнішньополітичне відомство США підтримує зусилля МАГАТЕ, спрямовані на збереження безпеки  Запорізької атомній електростанції, та наголошує, що росія мусить вивести звідти свої сили та передати контроль над АЕС Україні.

Про це, як передає «Укрінформ» заявив у четвер під час брифінгу в Вашингтоні речник Державного департаменту США Нед Прайс.
«росія повинна залишити АЕС і повернути її під контроль України»,- наголосив представник американського відомства.
Він зазначив, що США підтримують будь-які зусилля, що сприяють стабільності та зменшують загрози цілісності АЕС, згадавши при цьому діяльність МАГАТЕ в Україні. Він також наголосив на важливості повернення повного контролю над роботою АЕС українській владі, щоби уникнути катастрофічного ядерного інциденту.
«ЗАЕС та її енергія належать Україні. Захоплення росією станції, а також зловживання по відношенню до українського цивільного оперативного персоналу створюють величезну нестабільність і небезпечні умови на цій атомній електростанції», - підкреслив речник Держдепартаменту США.
Зазначимо, що напередодні уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що російські загарбники продовжують привозити свій персонал на Запорізьку АЕС. Таким чином вони намагаються замінити українців, які відмовляються з ними співпрацювати.
Тим часом, в одному з найпопулярніших серед енергодарців Телеграм-каналі, розказуючи про ситуацію в місті, написали, що чергова ротація МАГАТЕ надто тісно комунікує з російськими окупантами.

АЕС