НАЕК «Енергоатом» вимагає санкцій проти «Росатома». Його підтримує Holtec International - Bloomberg

05.01.2023
Президент НАЕК «Енергоатом»  Петро Котін поставив під сумнів заклики Міжнародного агентства з атомної енергії встановити буферну зону довкола Запорізької АЕС. Він вважає більш ймовірним, що Україна силою захопить станцію, оскільки зусилля щодо встановлення відповідної зони призупиняються.
Про це він заявив в інтерв'ю Bloomberg.
«Ми не вважаємо це (встановлення зони безпеки навколо ЗАЕС) реалістичним. Є новий рік, а створення цієї зони немає», – сказав Котін в інтерв’ю виданню, зауваживши, що, на його думку, більш ймовірним сценарієм є повернення електростанції під контроль України військовими.
 Він додав: «Ми сподіваємось на ЗСУ. Якщо військам Києва вдасться прорвати російські лінії та захопити південне місто Мелітополь, що знаходиться понад 100 кілометрів на південь від об’єкта, єдиним варіантом для окупантів буде залишити станцію».
 Котін також наголосив, що про ядерну загрозу, яку створює кремль, окупувавши електростанцію, також слід пам’ятати країнам, які все ще ведуть ядерний бізнес з рф. Він зазначив, що це «один зі стовпів, на яких стоїть ця війна», і закликав зупинити потік грошей з «Росатома», який москва «отримує на фінансування війни».
 Зокрема, президент «Енергоатома» сказав, що санкції проти «Росатома» мають тривати, поки війна в Україні не закінчиться. Наразі дочірні компанії підприємства все ще постачають більше п’ятої частини збагаченого урану, який використовується у США, а також продовжують роботу над проєктами від Бангладешу до Єгипту та Туреччини.
 «Їхню міжнародну діяльність слід призупинити, поки вони не припинять незаконне захоплення цивільних об’єктів», – зауважив Котін.
 Зусилля українського уряду переконати інші країни розірвати зв'язки з російською атомною промисловістю отримали підтримку американської Holtec International. Директор компанії Кріс Сінгх у листі, надісланому Bloomberg, заявив, що окупація ЗАЕС росією загрожує не тільки ядерною аварією, але і дискредитацією атомної енергетики як чистого джерела енергії в усьому світі.

«Президент росії владімір путін розробив і нормалізував нове жахливе знаряддя війни, яке майбутня держава-ізгой, подібна до його власної, могла б використовувати проти свого сусіда, який їй не подобається. Будівництво нових атомних станцій, що виробляють чисту енергію, від яких суттєво залежить майбутнє декарбонізації навколишнього середовища нашої планети, опиниться під загрозою», – написав Сінгх. 

Компанії