ЗАЕС знов залишилася без резервних ліній електропередач. Ґроссі продовжує переговори про зону безпеки, але зрушень не відбувається

31.12.2022
Резервна лінія електропередач напругою 330 кіловольт (кВ) на Запорізьку атомну електростанцію була відключена пізно ввечері 29 грудня через пошкодження, спричинені обстрілами. Про це повідомив вчора генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Маріано Ґроссі у черговому 138-му зведенні.
ЗАЕС, шість реакторів якої зупинені, продовжує отримувати електроенергію, необхідну для охолодження реакторів та інших важливих функцій ядерної безпеки, від єдиної діючої зовнішньої лінії електропередач 750 кВ, - йдеться у повідомленні.
Група експертів МАГАТЕ, яка перебуває на ЗАЕС, повідомила, що 29 грудня о 21:35 за місцевим часом було втрачено зв'язок з резервною лінією 330 кВ "Феросплавна 1" внаслідок пошкодження на іншому березі Дніпра, на деякій відстані від самої станції. Масштаби пошкодження ще не визначені, але роботи з відновлення лінії вже ведуться, додали в МАГАТЕ.
"Феросплавна 1" була останньою функціонуючою резервною лінією електропередач ЗАЕС, і життєво важливо, щоб вона була відновлена якнайшвидше", - сказав Ґроссі, вкотре наголосивши, що всі військові дії, які потенційно загрожують ядерній безпеці та захищеності українських атомних електростанцій, мають бути негайно припинені.
Хоча безпосередньо на майданчику ЗАЕС з минулого місяця не було обстрілів, експерти МАГАТЕ повідомили, що вчора, 30 грудня, чули звуки гучних вибухів, які, як видається, долинали з відстані кількох сотень метрів від об'єкту, в районі водного каналу, що з'єднує розташовану поруч Запорізьку ТЕС з річкою Дніпро.
Крім того, експертна група повідомила, що протягом останнього тижня розпочали роботу ще чотири мобільні котельні потужністю в діапазоні 1-6,5 мегават (МВт), що працюють на дизельному паливі, відтак загальна їхня кількість досягла восьми з дев'яти, доставлених на ЗАЕС.  Дев'ять котелень забезпечуватимуть близько 34 МВт тепла на майданчику ЗАЕС та у прилеглому місті Енергодар.
Окремо Україна поінформувала МАГАТЕ, що три інші АЕС країни, які, на відміну від ЗАЕС, знаходяться на підконтрольній Україні території, перебувають у процесі відновлення рівня виробництва електроенергії після зниження виробництва внаслідок ракетних обстрілів 29 грудня.

Генеральний директор Агентства повідомив, що він продовжує консультації з Україною та росією, спрямовані на якнайшвидше узгодження та впровадження захисної зони ядерної безпеки навколо Запорізької АЕС. Нагадаємо, що росіяни не виказують наміру відвести війська да деокупувати ЗАЕС, навпаки – знущання над українським персоналом ЗАЕС не припиняються. 

АЕС