КІЕП та ХІЕП повернули державі

21.12.2022
Кабінет Міністрів України скасував приватизацію державних пакетів акцій АТ “Харківський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут “Енергопроект” та “Київський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут “Енергопроект”.
Такі рішення ухвалено розпорядженнями від 9 грудня 2022 р. № 1124-р (КІЕП) та № 1125-р (ХІЕП).
У документах йдеться: припинити приватизацію державних пакетів акцій акціонерних товариств, Фонду державного майна вжити  відповідних заході.
Повноваження з управління корпоративними правами, що належать державі у статутному капіталі акціонерних товариств уряд передав Міністерству енергетики.
Станом на IV квартал 2021 року значними пакетами акцій ХІЕП володіли: Олександр Грінько – 11,32%, Наталія Черно 12%, Лідія Кравченко – 6%, а також ТОВ "Рістенс Інвест" – 12,19%. 50% акцій було у власності держави.
Щодо "Київенергопроекту", то у власності держави було лише 25% акцій, тоді як 71,05% акцій володіло ПАТ "Міжнародна енергетична компанія", кінцевим бенефіціаром якої є Марк Дубовий.

Нагадаємо, КІЕП та ХІЕП є ключовими підприємствами в галузі проєктування і будівництва атомних електростанцій та інших обʼєктів енергетики. 

Компанії