«Енергоатом» обговорив майбутнє розширення поставок гексафториду урану та збагаченого уранового продукту із Cameco та Urenco

21.12.2022
Фото: НАЕК "Енергоатом"
Збільшення поставок гексафториду урану та збагаченого урану обговорив "Енергоатом" цього тижня із світовими виробниками – канадською Cameco Corporation та британсько-німецько-голландською компанією Urenco під час онлайн-зустрічей. Урановий продукт постачатиметься для виробництва ядерного палива виробництва американської  Westinghouse для українських АЕС.
 Як повідомляє НАЕК "Енергоатом", під час сьогоднішньої зустрічі із президентом і головним виконавчим директором Cameco Тімом Гітцелем йшлося про важливість тривалої співпраці – до 2035 року – між "Енергоатомом" та Cameco.
 "Така взаємодія гарантуватиме безпеку постачання ядерного палива НАЕК "Енергоатом". Крім того, співробітництво компаній є важливим і в контексті підвищення ефективності виробництва урану на вітчизняному "СхідГЗК", - вважає оператор українських АЕС.
Меморандум про взаєморозуміння в ядерно-енергетичній сфері НАЕК "Енергоатом" та компанія Cameco підписали в канадському офісі Cameco 21 серпня 2019 р. Документом передбачається вивчення можливостей співробітництва між НАЕК "Енергоатом" як оператором всіх діючих АЕС України та компанії, яка має намір розвивати різні напрямки діяльності в ядерно-паливному секторі, із корпорацією Cameco, яка є виробником та має технології виробництва ураново-оксидного концентрату, гексафториду урану та ядерного палива. Згідно із Меморандумом сторони мали розглянути можливості розвитку співробітництва з постачання та виробництва за технологіями Cameco уранової продукції і ядерного палива.
Для довідки: Cameco (Canadian Mining and Energy Corporation) – канадська гірничорудна компанія, діяльність якої охоплює весь цикл виробництва ядерного палива: видобуток уранової руди, виробництво U3O8 (закис-окис урану), переробка (очищення) в UO3 (триокис урану), конверсія в UF6 (гексафторид урану для легководних реакторів) і UO2 (діоксид урану для реакторів CANDU), збагачення та виробництво тепловиділяючих збірок (ТВЗ). Штаб-квартира Cameco розташована у місті Саскатун Канада.
Cameco входить в трійку найбільших виробників урану в світі. У попередні роки на компанію припадало близько 18% світового видобутку і 9% світових поставок урану. Сумарно виробничі потужності з видобутку урану в Канаді і Казахстані складають понад 53 млн фунтів (близько 24 млн тонн) U3O8щорічно. Достовірні уранові запаси родовищ, які належать Cameco, складають близько 467 млн фунтів (близько 211,5 млн тонн) U3O8.
Виробничі потужності Cameco з конверсії зосереджені на заводі у місті Порт-Хоуп і складають близько 20% світових потужностей. Cameco належать 24% акцій збагачувального підприємства Global Laser Enrichment (GLE) у США. Виробництвом паливних зборок і реакторних компонентів для реакторів CANDU займається дочірнє підприємство Cameco Fuel Manufacturing Inc., яке є основним постачальником ТВЗ для канадських реакторів CANDU. Крім цього, Cameco належить німецький концерн NUKEM GmbH, який є найбільшим в світі трейдером урану і уранових продуктів.
Покупцями урану і паливних послуг Cameco є компанії-оператори АЕС в Бельгії, Канаді, Китаї, Фінляндії, Франції, Індії, Японії, Південній Кореї, Іспанії, Швеції, Тайвані і США.
На зустрічі із головним виконавчим директором компанії Urenco Борисом Шухтою, яка  відбулася 19 грудня 2022 року, йшлося про збільшення обсягу постачання збагаченого урану компанії Westinghouse задля виробництва ядерного палива для українських АЕС упродовж 2024-2025 років.
Крім того, як повідомив "Енергоатом" було домовлено про довгострокове співробітництво в галузі постачання збагаченого урану для українських АЕС з 2026 року.
 Першу угоду про постачання збагаченого урану "Енергоатом" та Urenco уклали 18 серпня 2016 року. Urenco – провайдер послуг із збагачення урану для гравців світової індустрії ядерної енергетики. Штаб-квартира групи URENCO розташована в Лондоні, Велика Британія. Компанія має виробничі потужності з власною технологією центрифугування зі збагачення урану в Німеччині, Голландії, Великій Британії та США.

Серед нових розробок компанії є нове покоління ядерного палива та мікро модульний реактор U-Battery потужністю 10 МВт, який може постачатись у форматі когенерації з можливістю виробництва електроенергії та тепла. В реакторі використовується газове охолодження – гелій в первинному контурі, азот у вторинному контурі. Реактор може бути встановлений як на поверхні землі, так і  під землею. 

Уран і паливо