«Київенергопроєкт» має наприкінці січня запропонувати «Енергоатому» не менше трьох майданчиків для будівництва лінії з фабрикації палива Westinghouse

12.12.2022
АТ «Київський Науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Енергопроект»  виконає передпроєктні роботи з вибору майданчиків для будівництва комплексу з фабрикації тепловидільних збірок.
Відповідний договір КІЕП уклав із відокремленим підрозділом «Атоменергомаш» НАЕК «Енергоатом» наприкінці листопада.
Як йдеться у договорі, власний завод (лінія) з виробництва тепловиділяючих збірок за технологією Westinghouse створюється з метою зменшення ризиків забезпечення АЕС України свіжим ядерним паливом. У договорі зазначається, що НАЕК «Енергоатом»  вже має попередні домовленості з компанією Westinghouse та вже отримала звіт з попередньої оцінки можливості розміщення виробничої лінії складання ТВЗ в Україні.
Відтак КІЕП має визначити не менше трьох перспективних майданчиків для будівництва технологічного комплексу з виробництва тепловиділяючих збірок ядерних реакторів атомних електростанцій, які будуть включені в подальшому в ТЕО створення заводу з фабрикації ТВЗ-WR.
Для цього інститут має оцінити габарити майданчику та необхідної інфраструктури для будівництва технологічного комплексу; провести аналіз майданчиків, що були передбачені у ТЕО заводу з виробництва ядерного палива, яке було розроблено у 2011 році під російську технологію. А також тих майданчиків, що містяться у актуалізованому «Кадастрі майданчиків під будівництво енергоблоків нових АЕС». Серед них, окрім проммайданчиків діючих АЕС та розташованого у місті Енергодар, вказані у містах Жовті Води, Суми, Славутич, Кропивницький, Кам'янське та смт. Смолине, де власне збиралися будувати завод із російською "ТВЕЛ" у 2011 році.
Після цього КІЕП має визначити перспективні майданчики для будівництва лінії з фабрикації СЯТ.

Термін виконання робіт – 2 місяці з моменту підписання договору. Вартість – 1,405 млн грн. 

Уран і паливо