Зведення МАГАТЕ за тиждень: Місії на РАЕС та ХАЕС, поточна ситуація на ЗАЕС, допомога для українських АЕС

10.12.2022
Цього тижня Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) здійснило місії з ядерної безпеки на Хмельницькій та Рівненській атомних електростанціях (АЕС) в Україні в рамках поточної та активізованої діяльності, заявив у черговому зведенні стосовно України генеральний директор Рафаель Маріанно Ґроссі.
На прохання України дві експертні місії відбулися через тиждень після того, як представники МАГАТЕ відвідали Південноукраїнську атомну електростанцію, щоб також надати допомогу на місці та підтримку у сфері ядерної безпеки, і через два тижні після подібної місії на Чорнобильську АЕС. З початку вересня МАГАТЕ постійно присутнє на найбільшій в країні Запорізькій АЕС.
«Ситуація на Запорізькій атомній електростанції залишається нестабільною, крихкою та потенційно небезпечною, і ми робимо все можливе, щоб запобігти ядерній аварії, особливо через нашу пропозицію створити зону ядерної та фізичної безпеки навколо об’єкта. Ми досягаємо прогресу в наших консультаціях з Україною та росією, і я сподіваюся, що зона буде узгоджена та реалізована найближчим часом. Це терміново необхідно», – сказав генеральний директор Ґроссі.
«Водночас, однак, дуже важливо, щоб ми не забували про інші українські атомні електростанції. Можливо, вони не перебувають безпосередньо на лінії фронту, як ЗАЕС, але вони перебувають у країні, у якій ведеться війна, і потенційні ризики для ядерної безпеки дуже очевидні. Останніми тижнями наші фахівці проводили роботу, спрямовану на зниження цих ризиків, і це триватиме стільки, скільки буде потрібно», – сказав він.
Цього тижня місії експертів оцінили ситуацію з ядерною безпекою та охороною на двох станціях і визначили їх майбутнє обладнання та інші потреби для подальших дій з боку МАГАТЕ. Це також інформуватиме про майбутню заплановану постійну присутність на цих станціях, включаючи Південноукраїнську та Чорнобильську АЕС.
На Хмельницькій та Рівненській станціях експерти МАГАТЕ визнали, що експлуатаційний персонал є професійним та повністю відданим своїм важливим завданням, незважаючи на складну та складну ситуацію. Команда повідомила, що забезпечення ядерної безпеки залишається пріоритетним завданням на двох майданчиках.
Дві станції наразі не зазнали жодних фізичних ушкоджень через воєнні дії, але обидві зіткнулися з пов’язаними проблемами та іншими наслідками, наприклад, знеструмленням, що призвело до тимчасового застосування аварійних дизель-генераторів.
Вони звернулися з проханням про продовження допомоги МАГАТЕ, включаючи поставки обладнання, а також у зусиллях щодо надання психологічної підтримки персоналу, який працює в надзвичайно стресових умовах.
«Найближчими днями та тижнями ми розглянемо запити АЕС під час експертних місій цього тижня. Ми продовжуватимемо надавати конкретну допомогу, необхідну для захисту ядерних об’єктів України під час цієї безпрецедентної воєнної ситуації», – сказав генеральний директор МАГАТЕ.
На майданчик Запорізької АЕС цього тижня прибула нова група експертів МАГАТЕ, які замінили тих, хто був там останні кілька тижнів. Це четверта команда МАГАТЕ на найбільшій АЕС Європи з моменту створення Місії підтримки та допомоги МАГАТЕ в Запоріжжі (ІСАМЗ) 1 вересня.
Об’єкт продовжує отримувати електроенергію за межами майданчика через єдину зовнішню лінію електропередач напругою 750 кіловольт (кВ), з наявною резервною лінією напругою 330 кВ від сусідньої теплоелектростанції. Немає змін у статусі реакторних блоків 1-6. Блоки 5 і 6 залишаються в режимі гарячого зупину, виробляючи пару для майданчика та нагріваючи воду для системи теплопостачання.
Роботи з ремонту пошкоджень, спричинених обстрілами 19-20 листопада, завершено, за винятком деяких незначних пошкоджень, щодо безпеки яких немає занепокоєння. На РУ 330 кВ ТЕЦ тривають ремонтні роботи.

Крім того, цього тижня в Україну надійшла п’ята поставка обладнання для ядерних організацій і об’єктів країни, організована МАГАТЕ через його Мережу реагування та допомоги (RANET), яка включає обладнання для виявлення та моніторингу радіації. Доставка стала можливою завдяки пожертві Німеччини. 

АЕС