МАГАТЕ включила в методологію RTA SMR, реактори для виробництва водня і централізованого опалення

07.12.2022
Фото: МАГАТЕ
МАГАТЕ презентує новий набір інструментів для вибору оптимальної ядерної технології, який передбачає урахування всіх особливостей кожної країни – від вибору місця розташування та вимог до продуктивності до економіки та управління відходами.
Як пише на сайті Агентства Люсі Ештон з Департаменту ядерної енергії МАГАТЕ, нещодавно оновлена​​ публікація «Оцінка технології ядерних реакторів для найближчого розгортання», удосконалює методологію МАГАТЕ для оцінки технології ядерних реакторів (RTA), яка використовується для прийняття обґрунтованих рішень щодо найбільш прийнятних проектів атомних електростанцій.
На додаток до оновленої публікації МАГАТЕ також випустило ІТ-інструмент для оцінки реакторних технологій і модуль електронного навчання. Модуль включає введення в RTA, який застосовується до всіх технологічних ліній реакторів.
В нову публікацію включені малі модульні реактори (SMR), гібридні ядерні й відновлювані енергосистеми, а також неелектричні застосування ядерних технологій – зокрема, для централізованого опалення та виробництвв водню.
Технологічно нейтральний, системний підхід RTA оцінює технічні переваги різних технологій атомних електростанцій, доступних на ринку або які, як очікується, будуть комерціалізовані в найближчому майбутньому. На даний момент близько 30 країн розглядають, планують або активно працюють над тим, щоб включити атомну енергетику в свій енергетичний баланс як спосіб досягнення кліматичних цілей і подальшого сталого розвитку.

Повідомляється також, що оновлена ​​публікація та нові інструменти будуть використані наступного року на навчальному семінарі МАГАТЕ для нових ядерних країн, який відбудеться в Абу-Дабі, Об’єднані Арабські Емірати. Подальші семінари та навчальні курси з RTA заплановано на 2023 рік у Єгипті та в штаб-квартирі МАГАТЕ у Відні. 

Нове будівництво