Планові відключення замінять аварійні включення електрики вже на вихідних. АЕС набирають потужність, а Ґроссі глибоко занепокоєний

25.11.2022
Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) готове надати допомогу українським АЕС після масованих ударів рф по енергетичній інфраструктурі України. Про це очільник МАГАТЕ Рафаель Маріанно Ґроссі заявив вчора у своєму відеозверненні.
23 листопада вперше в історії всі чотири діючі атомні електростанції України — Запорізька, Рівненська, Південноукраїнська , а також Хмельницька — втратили зовнішнє живлення та були відключені від мережі. "Таку безпрецедентну ситуацію неможливо було уявити ще кілька місяців тому", — заявив Ґроссі, в якого це викликало глибоке занепокоєння.
"Повна та одночасна втрата електроенергії на українських атомних електростанціях свідчить про те, що ситуація з ядерною та фізичною ядерною безпекою в країні стає все більш нестабільною, складною та потенційно небезпечною. Це перший випадок, коли всі станції зазнають втрати зовнішнього електропостачання одночасно. До початку цієї трагічної війни це було б абсолютно немислимо. Це викликає надзвичайне занепокоєння. Будь-які військові дії, що загрожують безпеці ядерних об'єктів України, мають бути негайно припинені", - зазначив генеральний директор МАГАТЕ.
"Нещодавно Україна звернулася до МАГАТЕ з проханням надати допомогу Запорізькій, Рівненській, Південноукраїнській, а також Хмельницькій електростанціям. Ця допомога почалася. Ми маємо зробити все, щоб не допустити ядерної аварії на будь-якому з цих ядерних об’єктів", — зазначив гендиректор МАГАТЕ.
Взаявило, що всі українські атомні електростанції мають бути перевірені міжнародними спостерігачами, тоді як зростає занепокоєння з приводу аварій на тлі російських авіаударів по енергетичній інфраструктурі України. Рафаель Ґроссі повідомив, що співробітники його агентства відвідають ХАЕС, РАЕС, ПАЕС, а також Чорнобильську АЕС.
За його словами, безпека всіх українських ядерних об’єктів є центральною та життєво важливою проблемою для МАГАТЕ.
На ЗАЕС група експертів МАГАТЕ повідомила, що аварійні дизель-генератори станції, вісім з яких працювали з моменту зникнення електроенергії за межами майданчика вчора близько 15:30, були відключені незадовго до 9 години ранку після того, як було відновлено доступ станції до основної 750-кіловольтної (кВ) та резервної 330-кіловольтної ліній.
Чотири реакторні блоки залишаються в стані холодного зупину, в той час як два інших блоки були знову повернуті в стан гарячого зупину, що дозволяє їм забезпечувати парою станцію та теплом сусіднє місто Енергодар - після того, як вони охолонули після вчорашньої втрати електроенергії. А на майданчик прибули чотири вантажівки з дизельним паливом для поповнення баків.
Команда експертів МАГАТЕ також повідомила, що ремонтні роботи після обстрілу на майданчику ЗАЕС тиждень тому на вихідних тривають.
Як повідомила сьогодні НЕК "Укренерго", станом на першу половину дня 25 листопада виробники електроенергії забезпечили понад 70% потреб споживання. Живлення першочергово подали на об`єкти критичної інфраструктури в усіх областях. Однак 30% дефіцит потужності зберігається, тому тривають планові та аварійні відключення світла.
Наразі атомні станції набирають потужність, забезпечено живлення Запорізької атомної станції. Попри ушкодження внаслідок російських ракетних ударів, працюють тепло- та гідроелектростанції, теплоелектроцентралі, частина "зеленої" генерації. 
Роботи з відновлення живлення побутовим споживачам тривають. Їх темпи сповільнюють складні погодні умови. Через сильний вітер, дощ та мінусову температуру вночі до пошкоджень, завданих рф, додаються обмерзання та пориви проводів в розподільчих мережах.
Станом на ранок 25 листопада всі області були заживлені, енергосистема знову з’єднана з енергосистемою Євросоюзу. Планові графіки відключень планується відновити вже на вихідних.
Раніш  "Укренерго" повідомило, що розробляє механізм імпорту електроенергії з Європи в Україну обсягом 500 мВт.
 
 

  

АЕС