Westinghouse розробить та відліцензує ядерне паливо для АЕС Ловійса, після чого братиме участь у тендері

22.11.2022
Фото: Fortum

 Westinghouse Electric Company та фінська компанія Fortum нещодавно підписали довгострокове партнерство щодо розробки, ліцензування та постачання палива для АЕС Ловійса з ВВЕР-440 у Фінляндії, щоб гарантувати надійну західну альтернативу паливу, що постачається з росії.

Про це повідомила у прес-релізі Westinghouse Electric Company.
Fortum у прес-релізі зазначає, що новий тип палива базується на паливі British Nuclear Fuel Limited, яке постачалося на АЕС Ловійса в 2001-2007 роках і використовувалося паралельно з паливом, яке постачав російський ТВЕЛ на початку 2000-х років. "Введення в експлуатацію нового палива – це багаторічний проект, який потребує дозволів регулятора", - інформує фінська компанія.
"Новий і паралельний постачальник палива диверсифікує нашу паливну стратегію, підвищить безпеку поставок і забезпечить надійне виробництво електроенергії на АЕС "Ловііса" в майбутньому", - говорить віце-президент АЕС Ловійса Сасу Валькамо.
"Westinghouse пропонує альтернативне паливо для цього типу реакторів, яке розробляється і виробляється за межами росії, тому це партнерство забезпечить підвищення енергетичної безпеки для Фінляндії та диверсифікацію палива для Fortum, - зазначив Тарік Чохо, президент з ядерного палива Westinghouse. - Ми пишаємося тим, що підтримуємо робочий парк Fortum, надаючи необхідні обсяги палива для перевантаження, спираючись на нашу успішну співпрацю з постачання палива ВВЕР-440 для АЕС Ловійса з 2001 по 2007 рік".
Фото Westinghouse Electric Company
Паливна угода з російським ТВЕЛ діє до кінця поточних ліцензій на експлуатацію , тобто до 2027 і 2030 років. Навесні 2022 року Fortum подала заявку на отримання нової ліцензії на експлуатацію обох блоків електростанції Loviisa до 2050 року та оголосила, що буде організувати постачання палива на новий період дії ліцензії через тендер. Угода , підписана з Westinghouse Electric Company, підтримує мету Fortum посилити безпеку енергопостачання; досвід використання нового палива створить передумови для успішного тендеру на паливо, - наголошується у повідомленні Fortum.
АЕС Ловійса має два реактори ВВЕР-440, які забезпечують близько 13 відсотків виробництва електроенергії у Фінляндії. Обсяг електроенергії, що виробляється на АЕС Ловійса, майже еквівалентний загальному сукупному споживанню електроенергії містами Гельсінкі, Еспоо та Вантаа.
Читайте по темі:

Уран і паливо