МАГАТЕ оцінило масштаб пошкоджень на ЗАЕС. А Зеленський звернувся до країн НАТО щодо захисту ядерних об'єктів України

21.11.2022
Команда експертів Міжнародного агентства з атомної енергії сьогодні оцінила масштаби пошкоджень, завданих інтенсивними обстрілами ЗАЕС на вихідних 19-20 листопада. Як заявив Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріанно Ґроссі, експерти підтвердили, що, незважаючи на серйозність обстрілу, ключове обладнання залишилося неушкодженим, і немає ніяких безпосередніх проблем з ядерною безпекою або захистом.
За їхньою інформацією, стан шести реакторних блоків стабільний, цілісність свіжого та відпрацьованого палива, а також низько-, середньо- і високоактивних радіоактивних відходів у відповідних сховищах була підтверджена.
Тим не менш, експерти МАГАТЕ продовжують аналізувати широкомасштабні пошкодження по всьому об'єкту. "Це викликає серйозне занепокоєння, оскільки чітко демонструє надзвичайну інтенсивність нападів на одну з найбільших у світі атомних електростанцій", - сказав Ґроссі.
Група експертів констатувала пошкодження резервуарів для зберігання конденсату, що призвело до нерадіоактивного витоку, кілька влучень у головну дорогу вздовж реакторів станції, а також у залізничну колію, яка вийшла з ладу, пошкодження трубопроводу повітря під тиском, два влучання у дах спеціальної допоміжної будівлі, незначні видимі пошкодження трубопроводу спринклерної установки, а також два влучання у зону охоронної споруди.
Експлуатаційний та технічний персонал вже розпочав усунення деяких пошкоджень, а персонал станції прибирає територію після атак, що сталися на вихідних, повідомила команда МАГАТЕ.
Команда МАГАТЕ також повідомила, що за минулу ніч і до сьогоднішнього дня нових обстрілів станції не було, хоча були обстріли в районі міста Енергодар і промислової зони.
Керівництво станції окремо поінформувало команду МАГАТЕ про те, що чотири реактори ЗАЕС залишаються в стані холодного зупину і два - в стані гарячого зупину, продовжуючи виробляти пару і гарячу воду для майданчика і Енергодара, де проживає багато працівників станції та їхні сім'ї.
У зв'язку з поновленням обстрілів Генеральний директор інтенсифікував консультації щодо створення зони захисту на станції, - йдеться у сьогоднішній заяві.
Так, увечері голова дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель написав у Twitter: "Дуже стурбований останніми обстрілами незаконно захопленої Запорізької АЕС у вихідні. Це неприйнятно, і ця ядерна авантюра росії має бути припинена. Повна підтримка МАГАТЕ та Рафаеля Ґроссі у роботі над створенням зони ядерної безпеки навколо Запорізької АЕС".
Сьогодні також відбулась телефонна розмова президентів України Володимира Зеленського та Франції Емманюеля Макрона щодо демілітаризації окупованої рф Запорізької АЕС та питань забезпечення енергетичної стабільності України.
Крім того, сьогодні Володимир Зеленський звернувся до країн-членів НАТО із заявою щодо убезпечення українських ядерних об'єктів від російських атак.
"Усі країни зацікавлені в тому, щоби на ядерних об'єктах України не було небезпечних інцидентів. Тому всім потрібний гарантований захист від саботажу рф на ядерних об'єктах", - заявив Зеленський.
За його словами, буде правильно унеможливити ключовий терористичний задум росії та забезпечити Україні повний захист неба. Україну потрібно забезпечити достатньою кількістю систем ППО та ПРО, наголосив президент України.
Додатково Зеленський закликав запровадити нові санкції проти рф через її політику геноциду. Мова йде про ракетні удари по найважливішій цивільній інфраструктурі.

    

АЕС