Масований ракетний обстріл у вівторок змусив МАГАТЕ прискорити відправку місій на всі українські АЕС

17.11.2022
Внаслідок масованого ракетного обстрілу у вівторок,  15 листопада, Хмельницька атомна електростанція втратила повний доступ до електромережі та живилася від резервних дизельних генераторів. Про це повідомив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Маріанно Ґроссі, посилаючись на інформацію, отриману від української влади.
Підключення ХАЕС до електромережі було повністю втрачено о 18:35 15 листопада після того, як чотири діючі лінії електропередачі блоку були поступово втрачені протягом двох з половиною годин через ракетні обстріли енергетичної інфраструктури країни, повідомило МАГАТЕ. У цей період було зупинено два реактори ХАЕС.
Лише о 03:45 16 листопада ХАЕС відновила зовнішнє живлення через дві резервні лінії електропередач напругою 330 кіловольт (кВ), зупинивши РДЕС. Одна з цих ліній знову була втрачена приблизно через годину та відновлена ​​лише об 11:25. Наразі ХАЕС залишається в режимі зупину.
Крім того, внаслідок ракетного обстрілу 15 листопада втратила підключення до однієї з ліній електропередач напругою 750 кВ Рівненська АЕС. Станція знизила потужність, а один із чотирьох енергоблоків було зупинено спрацюванням аварійного захисту. 16 листопада о 04:00 РАЕС збільшила потужність одного з енергоблоків, щоб компенсувати втрати електроенергії в українській мережі.
Ці події підкреслили крихку ситуацію з ядерною безпекою та фізичним захистом на ядерних об’єктах України, - наголосило МАГАТЕ.
«Це був дуже тривожний розвиток подій. Він показує потенційні ризики ядерної безпеки, з якими стикаються всі ядерні об’єкти України під час цієї жахливої ​​війни, а не лише Запорізька атомна електростанція. У той час як на Хмельницькій атомній електростанції відновлено дистанційне електропостачання, вчорашня втрата електроенергії чітко демонструє, що ситуація з ядерною безпекою та захищеністю в Україні може у будь-який момент погіршитися, підвищуючи ризик ядерної аварії», – заявив генеральний директор МАГАТЕ.
У інформаційному повідомленні Агентство підкреслює, що зникнення електроенергії на ХАЕС сталося лише через день після того, як МАГАТЕ оголосило, що найближчими тижнями на прохання України направить місії з ядерної безпеки на ХАЕС, РАЕС, ПАЕС та до Зони відчуження.

«Ми будемо на цих атомних електростанціях найближчим часом у рамках нашої постійної допомоги Україні в її зусиллях щодо підтримки ядерної безпеки та захисту та запобігання ядерній аварії під час конфлікту», — резюмував генеральний директор Ґроссі. 

АЕС