Німеччина стурбована руськими на ЗАЕС

16.11.2022
Фото: REUTERS

 Європа стоїть на волосок від ядерної катастрофи через ситуацію на ЗАЕС, покласти цьому край може росія, якщо виведе свої війська з України.

Про це заявила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок на брифінгу після переговорів з главою МАГАТЕ Рафаелем Ґроссі в Берліні.
Як передає Укрінформ, «Європа стоїть на волосок від ядерної катастрофи... Це божевілля має закінчитися... Найшвидшим і найбезпечнішим рішенням для усіх було б, якби російські війська прибралися з ЗАЕС, міста Енергодар і всієї України», - заявила Бербок.
Вона констатувала, що ЗАЕС і місто Енергодар є частиною України. А путінська війна стала атакою на ядерну безпеку та забезпечення атомних станцій, чого ніколи не було в історії. «Ніколи раніше діючі атомні електростанції не були об’єктами військових дій, окупації та захоплення заручників. Ми б ніколи не подумали, що країна може бути настільки безвідповідальною, щоб зробити атомну електростанцію розмінною монетою у війні…І це демонструє, як путін готовий обходити всі можливі табу», - сказала глава МЗС Німеччини.
Вона подякувала МАГАТЕ за їх роботу, яка дозволила сформулювати міжнародну реакцію на дії рф, яка своєю присутністю на станції захищає також українських працівників, які змушені там залишатися під величезним тиском російських окупантів, а також за те, що експерти МАГАТЕ «всебічно та науково руйнують абсурдну, божевільну брехню про те, що Україна, мовляв, робить «брудну бомбу».
Бербок також зазначила, що «Німеччина більш ніж підтримує» пропозицію щодо створення захищеної зони навколо ЗАЕС.
Ґроссі висловив сподівання, що за допомогою його структури вдасться створити таку зону навколо Запорізької атомної станції. Гендиректор МАГАТЕ поінформував Бербок про свої переговори з українським міністром «і добрим другом Дмитром Кулебою, а також з росіянами з метою пошуку необхідної політичної волі для створення такої зони». Це дуже непросто, адже станція знаходиться не поблизу фронту, а прямо на ньому, що робить справу ще складнішою, майже неможливою, - визнав він. Утім додав: «Але ми не здаємося».
Він запевнив, що неодноразово, в тому числі під час візитів у москву, заявляв, що ЗАЕС є українською власністю. «АЕС ніколи не може ставати легітимною військовою ціллю», - підкреслив Ґроссі.

АЕС