З виступу президента України на Саміті G19

16.11.2022
Пропонуємо вашій увазі ту частину виступу президента України Володимира Зеленського на Саміті G19, яка стосується ядерного тероризму росії в Україні та енергетичної війни, що веде агресор проти України та всієї Європи.
Хочу, щоб ця агресивна російська війна закінчилась справедливо і на основі Статуту ООН і міжнародного права, а не "аби як" – за влучним формулюванням пана генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша.
​Не варто пропонувати Україні компроміси з совістю, суверенітетом, територією та незалежністю. Ми поважаємо правила і ми люди слова.
​Україна завжди була лідером миротворчих зусиль, і світ це бачив. І якщо росія каже, що нібито хоче закінчити цю війну, хай доведе це діями.
​Очевидно, що словам росії довіряти неможливо, і не буде ніяких "Мінськів-3", які росія порушить одразу ж після укладання.
​Якщо ж відповідних дій для відновлення миру НЕ буде, то це означає, що росія просто хоче вкотре обманути усіх вас, обманути світ і заморозити війну як раз тоді, коли її поразки стали особливо відчутними.
​Ми НЕ дамо росії перечекати, наростити сили, а потім розпочати нову серію терору і глобальної дестабілізації.
​Впевнений, що саме ЗАРАЗ треба і можна зупинити руйнівну російську війну.
​Отже, пропозиції України:
​Перше – радіаційна та ядерна безпека.
​Ніхто не має права шантажувати світ радіаційною катастрофою. Це аксіома.
​Але на очах у всього світу росія перетворила нашу Запорізьку атомну станцію на радіаційну бомбу, яка може вибухнути в будь-який момент. Куди ж піде радіаційна хмара? Можливо, на територію ЄС. Можливо, в Туреччину. Можливо, на Близький Схід. Я вважаю злочинною навіть гіпотетичну можливість такого сценарію!
​Радіаційна безпека має бути відновлена. МАГАТЕ вже надала відповідні рекомендації, підтверджуючи усі ті ризики, про які ми неодноразово говорили. Тож, Росія повинна негайно вивести з території Запорізької АЕС усіх своїх бойовиків. Станція має бути негайно передана під контроль МАГАТЕ і українського персоналу. Має бути негайно відновлене нормальне підключення станції до енергомережі, щоб ніщо не загрожувало стабільності реакторів.
​Ми запропонували направити місії МАГАТЕ на всі українські атомні станції – їх чотири, загалом 15 атомних блоків. Плюс Чорнобильська станція, яка зупинена і законсервована. Такі місії можуть верифікувати, що дійсно припинена будь-яка ворожа активність проти українських атомних об’єктів.
​Чи довго реалізовувати це? Росія може вже завтра розпочати демілітаризацію Запорізької АЕС, якщо дійсно готова відновити порушену нею радіаційну безпеку.
​Те саме стосується божевільних погроз ядерною зброєю, до яких вдаються російські посадовці. Немає і не може бути жодних виправдань ядерному шантажу. І я дякую вам, шановні G-19, за те, що ви це чітко підтверджуєте. Але будь ласка застосуйте всю вашу міць, щоб змусити Росію відмовитись від будь-яких погроз ядерною зброєю. Підставою для таких зусиль може бути Будапештський меморандум і відповідні можливості держав-підписантів.
(…)
Третє – енергетична безпека.
​Усі ви бачите, на що направлений зараз російський терор. Це намагання перетворити холод на зброю. На зброю проти мільйонів людей.
​Ударами російських ракет та іранських дронів, які використовують окупанти, зруйновано близько 40% нашої енергоінфраструктури. Щотижнево Росія підриває наші електростанції, трансформатори, лінії постачання електрики.
​Супутня мета цього терору – не дати експортувати нашу електрику сусіднім країнам, що могло би ЗНАЧНО допомогти їм стабілізувати енергетичну ситуацію і зменшити ціни для споживачів.
​Росія зацікавлена в енергокризі. А ми ж усі маємо бути зацікавленими в припиненні терору.
​Я дякую усім нашим партнерам, які вже допомогли Україні з постачанням систем ППО і ПРО. Це дозволяє нам збивати частину російських ракет та іранських дронів. Але маємо повністю захистити наше небо. Я прошу вас нарощувати відповідну допомогу!
​Ми вже запропонували направити місію експертів ООН на обʼєкти критичної енергетичноі інфраструктури України для оцінки руйнувань та потреб з відновлення, а також з метою запобігання їх подальшому знищенню. Треба прискорити відправку цієї місії!
​Це буде конкретний внесок міжнародної спільноти у стабілізацію енергоситуації в Україні та Європі, а отже і на глобальному енергоринку.
​Втім, незалежно від рішень світу, росія може в будь-який день відмовитись від ударів по українській енергогенерації та по обʼєктах, що задіяні в постачанні води і тепла людям. Хай Росія доведе такою своєю відмовою від терору, що дійсно зацікавлена у поверненні миру.
​Маємо зробити і фундаментальний крок для того, щоб енергоресурси більше не використовувались як зброя. Треба ввести обмеження ціни на російські енергоресурси.

​Якщо росія намагається позбавити Україну, Європу і усіх споживачів енергії у світі передбачуваності і стабільності цін, відповіддю на це має бути примусове обмеження експортних цін для Росії. Щоб експорт був не вище, ніж собівартість. Це чесно. Якщо забираєш ти, світ має право забрати у тебе. 

АЕС