WENRA підтримала ініціативу згортання співпраці із підприємствами російської галузі. Організація відсторонила російського та білоруського регуляторів ще у квітні

11.11.2022

 Учасники WENRA на пленарному засіданні висловили підтримку пропозицій, спрямованих на згортання співпраці із російськими підприємствами ядерної галузі до моменту повної деокупації, демілітаризації та повернення Запорізької АЕС під повний контроль української влади.

Про це повідомляє Державна інспекція ядерного регулювання України.
На засіданні, яке відбулося 9-10 листопада також було обговорено підходи до регулювання безпеки ядерних установок в умовах війни.
Нагадаємо, протягом війни WENRA виступила із кількома позиційними документами. Остання позиція щодо стану безпеки Запорізької АЕС була оприлюднена у серпні. Крім того на початку квітня організація прийняла рішення про відсторонення Ростехнагляду (рф) та Держатомнагляду (Республіка Білорусь) від участі у заходах організації. До прийняття окремого рішення ці установи не матимуть права брати участь у діяльності WENRA.
WENRA є впливовою організацією органів регулювання ядерної та радіаційної безпеки країн-членів ЄС з розробки єдиних стандартів регулювання ядерної та радіаційної безпеки всередині ЄС, а також з напрацювання умов забезпечення рівня ядерної безпеки в країнах, які планують стати членами ЄС. До WENRA входять 18 країн-членів та 13 країн зі статусом спостерігачів.
Зауважимо, що публічна позиція регуляторів WENRA та надання практичної підтримки Україні є значно потужнішими за позицію асоціації операторів WANO, який не обмежує участь росії та не робить жодних рухів окрім заяв про підтримку МАГАТЕ.

Компанії